Monday, December 20, 2010

Kabel Elektrik

***

Baru sudah tengok video Lim Guan Eng dalam YouTube pasal jumlah kontrak yg dilulus oleh Penang untuk kontraktor Melayu..

Rumusan yang boleh dibuat, emmm orang melayu selalunya mengharapkan ada kabel-kabel politik untuk dapatkan kerja atau business..Selalunya yang meminta-minta ni tak lah kemana sangat..sebab 50 tahun kita dipupuk supaya mencari kabel..

So bila Penang buat tender terbuka, kebanyakan kontraktor melayu tak dapat..99% yang dapat tu pun Melayu jugak..tapi yang memang boleh buat kerja la..(kalau Guan Eng & kerajaan Pakatan cakap betul la kan)..Cuba teka siapa yang yang tak dapat dan bising sangat tak dapat tu?..tau kan?

Secara peribadi aku percaya 80%..Kenapa? hmmm ko orang Malaysia, tak kan tak faham budaya kita, kan? =)

Alhamdulillah, semenjak aku and partners buat business, kitorang berjaya tolak sekali cobaan dan godaan kabel-kabel penghisap darah..sape-sape faham maksud aku, korang memang peka dengan budaya Malaysia..Moga dihindarkan.. =)

***

Thursday, December 2, 2010

Malu

***

Manusia akhir zaman masa ini terlalu taksub dengan alam maya..

Sifat malu hilang habis..

Mereka terlalu ke arah menceritakan segala-gala pada orang yang tak dikenali, tak pernah tengok batang hidung, hati budi pun tak tau, perangai baik ke buruk..Tak kira kat facebook, blog atau..forum pun ada..

Sifat malu dekat diri sendiri habis hangus..

Yang dah laki bini, dok cite pasal cite dalam kelambu..cite buruk pasal laki / bini..

Yang tengah bercinta, cite buruk pasal bf / gf dia..

Yang lagi teruk, cite keburukan diri sendiri..taksub sangat dengan gaya hidup buruk pak barat..kalau ye pun, yang buruk2 tu tok sah gi gendang satu kampung..

Secara langsung malukan orang nak diperkatakan..

Secara tak langsung, bodohkan diri sendiri..tak sedar diri memalukan diri sendiri..

Yang ada buat benda2 camtu, korang sungguh sesat..

Manusia ke haiwan buat benda camtu?

Akhir kalam, korang bodoh (kepada orang yang tertentu sahaja, yang tak buat, kudos utk korang)

***

Friday, November 5, 2010

Steady Rock Action 13

***

Monoloque cipta dark melody untuk lagu Tiada Kata Secantik Bahasa dendangan the late P. Ramlee..

Kudos!!!



***

Thursday, October 28, 2010

Saturday, October 23, 2010

Nota 14

***

If somebody out there who is a great person; kind hearted, a protector, lovable kind of person, cherish the humanity;

...He or she won't be cherished and paraded by people and never will be because...

...The world is full of unintelligent;

...Uneducated but instructed;

.......Manipulated and weak persons who are incapable of being individuals.


These persons don't live,


...They exist;

...They don't think, they imitate...

...In a very real way, these people aren't even alive...


***

Thursday, October 21, 2010

Kisah Hidup

***

Kisah hidup kita bukanlah tentang kisah hidup kita semata-mata..

Ia bukan tentang kita tetapi tentang mereka yang di sekeliling kita..

Tuhan jadikan manusia untuk berinteraksi dengan makhluk di sekeliling..

Kita milik Tuhan..Jadi kita dijadikan untuk menghambakan diri kepadaNya..

Perhambaan memerlukan keseimbangan hidup dengan mereka disekeliling..

Penting diri adalah diluar keseimbangan..

Memikirkan mereka disekeliling adalah tanggungjawab..

Maka akan diberikan kemudahan dan kesenangan yang tidak tercapai akal..

Kerana, kesenangan itu sukar untuk kita fikirkan dari mana datangnya jika dirasai..

Ia datang kerana mereka disekeliling yang mendoakan kesenangan kita..

Setiap kata-kata mereka yang senang dan gembira yang datang dari kita adalah doa..

Dan sekarang, cuba fikir mengapa kesenangan itu kadang-kadang datang bergolek dan sukar diterjemah?

Dan kerana itu, ini bukan kisah kita untuk dikisahkan..

***

Monday, October 18, 2010

Update: Amaryllis

***

Inilah kedai saya..Jemputlah datang selalu ^_^


***

Sunday, October 17, 2010

Nota 13

***

Changing..
Better to turn and walk away..


Kadang-kadang, bila kita membuat keputusan, ia datang dengan pengorbanan..

Bulan Oktober genap 3 tahun aku di kilang kicap sejak status di tukar ke permanent..Sepanjang tiga tahun ni ada 2 milestone yang aku nak share..

Pertama

# Genap 2 tahun pada bulan Julai semenjak aku jejak di kilang kicap, aku kena transfer ke tempat baru..Decision dibuat oleh bos yang aku pada mulanya bantah..Aku sayang tempat lama lebih dari apa yang aku ada kat kilang..Kawan-kawan dalam shift sangat rapat..MC pun boleh beramai-ramai sampai orang kata ada pakatan menjatuhkan management..pk2 balik, cool gila walaupun kebetulan semua memang sakit time tu..

Kedua

# Genap 3 tahun pada bulan Oktober semenjak status ditukar ke permanent, aku menjadi manusia normal kerja normal workdays..Cuma kali ini, bos yang offer dulu..

**

Aku sangat liat nak bangun semayang time siang kalau time aku keje malam..Ibu akan kejut aku setiap kali masuk waktu..Setiap kali itulah ibu akan membebel-bebel aku ni tak macam orang..

Awal tahun dulu, mungkin sebab ibu tak tahan sangat, dia menangis lepas bebel2 kejut aku..Time tu nyawa2 ikan nak abeh Zohor..

Gosh...

Aku tak boleh tengok ibu menangis..Aku terus sedar..Then pergi keje malam tu, buatkan aku fikir.."Ya Tuhan, kalau benar Engkau berikan aku peluang untuk berubah, berikan aku tanda-tandanya"..

Sejak dari tu, aku nak sangat keje normal tak ikut shift..Badan dah tak segar macam dulu..Aku ni familyman..Family selalu kena tolak tepi..Member kawin bape ramai aku miss..Hidup macam ni sangat sucks..Seriously, it sucks..Dah agak lama aku dapat peluang masuk keje normal, tapi mungkin masa tak sesuai lagi masa tu, so byk kali aku decline..

**

Minggu lepas minggu yang agak pelik..Macam-macam benda jadi..Kedai kena buatan orang..Dapat offer naik pangkat dengan kenaikan gaji lumayan..Pada masa sama, benda yang aku inginkan datang bergolek..Aku dapat offer masuk keje normal..Cuma benda yang agak peningkan aku adalah gaji..Kalau aku walk out dari shift, aku akan hilang lebih kurang RM900 sebulan..So, aku dalam persimpangan jalan, naik gaji atau potong gaji..

Akhirnya, aku pilih jalan untuk pergi ke normal..Aku rasa ramai yang akan cakap aku bodoh sebab aku pilih yang potong gaji..

Milestone yang pertama, aku dah korbankan kawan-kawan untuk kena transfer..Tuhan saja yang tahu camne aku rasa time tu..

Sekarang, aku korbankan kawan dan duit..Aku sedar, kali ni aku punya decision bagi impak yang agak besar dalam hidup aku..

Bila fikir balik, aku teringat kata seorang kawan.."Bila kita nakkan sesuatu sesungguh hati, Tuhan akan permudahkan"..Dan aku teringat apa yang aku cakap dengan Tuhan awal tahun tu..Mungkin ini lah tandanya..


I thought it won't be this hard..

Forgive me my dear friend..

***

Monday, October 11, 2010

Nota 12

***


Shit..


Caught in between..







***

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, October 8, 2010

Nota 11

***

Malam ini sahaja, dalam perjalanan pulang ke rumah dari jam 1 pagi hingga 1.30 pagi, ada 5 accident berlainan sepanjang 5km di MRR2 daripada Taman Melawati hingga ke exit Jalan Gombak..Semuanya stok kete berpusing atau terbalik..Dan setiap accident tadi ada penarik kereta muncul dengan tiba-tiba..Mengalahkan polis..Aku pun tadi hampir acident dengan anjing yang entah dari mana tiba-tiba muncul kat tengah jalan..Scary..jelmaan mungkin..


Moral of the story...


Bagi semua penghuni bandaraya, sila pulang ke rumah sebelum tengah malam..Penarik kereta gemar berkeliaran di tengah malam dan mencari projek repair kereta..Kebanyakan kemalangan di tengah malam berlaku kerana telah dirancang..Sila ambil serius..

***

Tuesday, October 5, 2010

Bos dan Anjing

***
Ya, aku setuju kalau orang kata orang macam kita kerja makan gaji ni keje macam anjing..
Jadi orang suruhan..

Ada kebenarannya juga..Sebab, ye lah, takkan la nak melawan plak..Naya kita..gaji takkan naik-naik..

Tapi aku cukup tak bole terima kalau orang bagi alasan untuk benti kerja sebab kita dipergunakan oleh bos atau management..Ya, aku selalu kena remark ni kat kilang kicap aku sebab diorang nampak macam aku dipergunakan..

Hei, come on..Aku nak tanya, keje apa yang kau rasa kita tak dipergunakan?

Selagi kita kerja di bawah orang, selagi tu la kita memang dipergunakan..Orang macam ni, tidak berpijak di bumi yang nyata..Pusing-pusing company lain pun, banyak mana tempat kau pergi pun kau tetap dipergunakan..Itulah hukum kapitalis..

Kecuali bukak bisnes..Baru korang tau apa itu hukum kapitalis..saling mempergunakan..

Ngok..

***

Friday, September 24, 2010

Steady Rock Action 11

***

Anak buah aku yang umur 7 dan 6 tahun hari-hari tengok sinetron Anugerah Cinta, Asyhraff Sinclair ada berlakon dalam sinetron ni..Tak tercapai akal seawal umur 6 tahun dah pandai layan sinetron..akhir zaman kan..

Dan hari-hari la aku dok lepak sekali tengok, kat tv9 mahupun di Youtube..Tengok, seawal umur 6 tahun pun dah pandai buka Youtube sendiri..haihh..


OST sinetron ni, KebesaranMu dendangan band Nasyid versi Rock, ST12 menarik minat aku..Agak meruntun jiwa jika didengar berulang-ulang..

Sila layan..







***

Saturday, September 18, 2010

Cerita Rakyat 1

***
Sedang nonton Buletin Utama..cerita tentang banduan juvana dapat peluang sambung pelajaran di OUM..

Bullshit tak?

Kenapa aku cakap bullshit..

Sebab, sekali dah ada rekod jenayah, forever la dia nak dpt kerja, di swasta atau kerajaan..

Bodohnya mereka ni..

Cubalah katakan yang aku salah..cubalah..

***

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan 2,Batu Caves,Malaysia

Sunday, September 5, 2010

Car for Sale: Mini One

***




Mini 1 up for sale..

Good condition with new tyres and rims..The one and only white Mini One in Mini world..

Grab it and lift the pride!

Year: 2003
Country: Japan
Price: RM70k (nego)

Give me a call for more detail.

Kie: 012-2626632

***

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, September 2, 2010

Noktah

***

Ok ma and dad, am now ready and will do it for you..

***

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan 2,Batu Caves,Malaysia

Friday, August 27, 2010

Steady Rock Action 10

***

Encik Loque buat magik lagi..damn cool song..






***

Friday, August 20, 2010

Kalau Nak Tahu: Umur kita mengikut kalendar Islam

***

Kalendar Islam berlandaskan kepada kitaran bulan. Satu tahun bersamaan dengan lebih kurang 354 hari..

Secara matematiknya, umur kita jika menggunapakai kalendar Gregorian, sebagai umur aku sekarang adalah 26 tahun. Tapi mengikut kalendar Lunar atau kalendar Hijrah, umur aku sebenarnya adalah 27 tahun..Ini disebabkan kitaran bulan yang lebih singkat berbanding dengan kitaran matahari yang digunakan di dalam kalendar Gregorian..


Contoh pengiraan umur mengikut kalendar hijrah:

Kalendar Gregorian: 365 hari / tahun

Kalendar Hijrah: 354 hari / tahun

Umur sekarang (dikira sehingga 31 Disember 2010): 26 tahun

Beza Gregorian dan Hijrah: 365 - 354 = 11

Tambahan hari dari perbezaan diatas untuk mengikut kalendar Hijrah:

11 hari x 26 tahun = 286 hari

Oleh itu, umur aku sekarang lebih kurang:

26 tahun dan 286 hari = lebih kurang 27 tahun!


Cubalah kira umur anda..Selamat mencuba..


Sekian..

***

Wednesday, August 4, 2010

Presentation vs Isi air dalam botol

***

Ok, bayangkan, kalau kat tempat aku ni, hari-hari memang nak kena present..tempoh presentation lebih kurang 15 minit..kalau result memberangsangkan, tak sampai 5 minit pun boleh..

Cuma yang part nak prepare presentation yang remeh dan leceh..paling kurang satu jam nak prepare..sejam ni maksud aku kalau kena keje pagi hujung minggu..Weekend nak kena present depan MD atau bos kepada bos kepada bos..tapi presentation dlm 10 minit hingga 20 minit..jadi kau all out time presentation one short dengan masa sejam utk preparation..

Presentation ni ibarat macam kau main game isi air dalam botol..tapi aku bagi perumpamaan yang lebih mencabar sikit..

kau ada sebuah baldi kosong tapi nak kena amik air sungai..nak ke sungai amik masa 10 minit pergi dan balik..tapi baldi dibiarkan kat tempat asal tak boleh bawak ke sungai..gayung je boleh bawak..so nak bagi penuhkan baldi paling kurang kena 6x gi balik..

bila dah penuh baldi, terus splash out semua air tu dengan one short..damn..
wasting time..dan..tak berbaloi dengan keringat yang keluar..

anda semua faham????

***

Tuesday, August 3, 2010

Steady Rock Action 9

***

Eddie Vader - Into the Wild's OST: Society





hmmm ooh hooo hooo

It's a mistery to me
we have a greed
with which we have agreed

You think you have to want
more than you need
until you have it all you won't be free

society, you're a crazy breed
I hope you're not lonely without me

When you want more than you have
you think you need
and when you think more than you want
your thoughts begin to bleed

I think I need to find a bigger place
'cos when you have more than you think
you need more space

society, you're a crazy breed
I hope you're not lonely without me
society, crazy and deep
I hope you're not lonely without me

there's those thinking more or less less is more
but if less is more how you're keeping score?
Means for every point you make
your level drops
kinda like its starting from the top
you can't do that...

society, you're a crazy breed
I hope you're not lonely without me
society, crazy and deep
I hope you're not lonely without me

society, have mercy on me
I hope you're not angry if I disagree
society, crazy and deep
I hope you're not lonely without me

***

Tuesday, July 20, 2010

Bombs Bombs Away

***

A friend just drops a bomb..it hurts me a lot..


What a life..it shoots thru your tiny heart..







***

Friday, July 16, 2010

Amaryllis Beauty Avenue: Spa and Saloon

***

Hye rakan-rakan..

Good Day..

Aku dan rakan-rakan dengan jayanya telah memulakan operasi kedai kami yang diberikan nama Amaryllis Beauty Avenue..Located just around the corner of NZ Curry House Wangsa Maju..

Kami memberikan servis spa dan salun untuk muslimah..ya, wanita sahaja..lelaki no no no..tapi, pada masa akan datang kami akan buka kepada lelaki jika diizinkan Tuhan oleh kerana kami hanya punya specialist untuk perempuan sahaja..Kami cuba untuk letakkan had-had berlandaskan hukum hakam agama...Tambahan pula kami dapat banyak request dari kawan-kawan dan orang yang lalu lalang bukak spa utk lelaki..InsyaAllah.. =)

Disamping itu, kami juga menawarkan servis laundry..Ya, yang menarik kami tawarkan khidmat "Pick Up n Delivery door to door"..So, no hussle..Call aja dan kami akan buat selebihnya..Walau apapun, kedai kami sedia menerima pelanggan untuk drop pakaian di lot kedai..Pick up n Delivery hanya beroperasi disekitar Wangsa Maju dan kawasan-kawasan terdekat..

Harap-harap pembaca blog yang singgah di sini dapat bertandang ke kedai aku..In the mean time, aku sangat-sangat perlukan support dari kawan-kawan untuk promote..So friends, come along and bring along your friends and family..

Please spread the words!!!




***

Thursday, July 15, 2010

Nota 10

***

Nak menyukai orang memang payah...

Nak membenci orang memaaaaaaaang senang...

Itulah aku...

And i mean it!!!

Sekian...Salam Hormat..bwekhhh!


***

Tuesday, July 13, 2010

Sipadan/Mabul Song

***

Bagi mereka yang agak sinonim dengan percutian ke pulau, pasti tahu lagu tema wajib pulau..

Lagu ni adalah lagu cover dari lagu Jamaican Farewell..Cuma liriknya je yang diubah..
Lagu kat bawah ni lagu untuk Sipadan/Mabul..Pada mereka yang nak ke sana in future, dengar-dengar la dulu..





The Sipadan Song (Jamaican Farewell's cover)

There’s an island in the Celebes Sea,
The name’s Sipadan you must go and see,
If you’re a diver and you want the best,
Come go along and we’ll do the rest

Chorus:
Well I’m glad to say the Drop Off’s OK,
Barracuda Point is not far away,
Lobster Lairs is also there,
And The Hanging Garden is very rare

Divers down at the water side,
Looking at the drop with gaping eyes,
Wondering what’s there down below,
Is it Nobby Clark or is it Jacques Cousteau?

Chorus

There’s a turtle skeleton in the Turtle Cave,
You can go to see it if you’re feeling brave,
Dive right in until it ends
But don’t stay too long or you’ll get the bends

Chorus

White Tip Avenue and the Turtle Patch,
The Coral Garden – There is no match,
Soft coral, hard coral and the sea whips too,
Tropical fish to amaze you

Chorus

There’re so many places you may have seen,
The Caribbean Islands, the Coral Seas,
The Barrier Reef and the Maldives too,
But Sipadan Island now that’s something new

Chorus

Jacques Cousteau and “Calypso” came
“Oh Gee” micro paradise he did acclaim,
Divers in silver up and down the reef
Cameras clicking there was no relief

Chorus

Well…..Sad to say you’re leaving tomorrow,
Sipadan Island will be far away,
I know that when you leave her shore,
There’ll be memories in your heart forever more

Chorus

***

Saturday, July 3, 2010

The Black Star of Ghana

***

Aku tonton game Uruguay vs Ghana malam tadi kat ofis..thanks to iPhone
and Maxis yang bagi application Astro dlm phone.. :)

Ghana kalah dengan sepakan penalti 4-2 yang pada awalnya star striker
Luis Suarez tampan bola dari masuk pada akhir minit permainan masa
tambahan..

FIFA sepatutnya lihat kembali aksi ini..bagi aku ini salah satu
unsporting behaviour yang sangat serius..mana mungkin pada saat bola
sepatutnya dah masuk tapi si Suarez bole pulak gi tampan keluar bola
tu dengan sengaja dan sangat sangat sangat gamble..memang patut kena
kad merah..

Lepas ni FIFA kaji balik rule,kalau mana2 player buat camtu lagi kira
gol je terus,tak perlu bagi penalti..dan kad merah..

Uruguay memang main cantik, tapi sebab sorang buat camtu, there's no
more respect to them as a great team to watch..

Say no to pussy!!!

***
Sent from my iPhone

Wednesday, June 30, 2010

PADI Open Water Course: Gate To the Deep Sea

***
Salah satu impian aku adalah untuk dapatkan lesen diving..Tempoh hari maka selamatlah aku masuk ke lautan luas dan lulus dengan jayanya dalam PADI open water course yang membenarkan aku dive ke seluruh dunia..Damn I'm so excited..
Aku tumpang sedih dekat kawan-kawan yang tak dapat join ke Pulau Mabul..Yatt, Erna, Syah..Disebabkan diorang ada komitmen yang tak dapat dielakkan, diorang terpaksa pull out..Kalau tak, aku pun tak nak pergi sebab tak ada geng..Tapi, tekad untuk dapatkan lesen sangat tinggi so aku tolak emosi ke tepi..Tambah pulak aku sangat desperate untuk pergi bercuti sebab dah lama tak amik cuti..Keje macam nak gila..Tambah-tambah lagi, harga tiket pergi-balik ke Tawau hanya RM25!!!!!!!!! Mana nak dapat? =p
Perasaan bila dapat masuk ke dasar laut dan tengok hidupan laut secara lebih dekat, aku tak dapat nak cakap..More than words..Even lepas aku naik bot lepas 1st dive, lidah aku kelu tak terkata..Kawan-kawan pun cakap aku agak nampak terkejut..heh~

Hari pertama - puas hati selepas lulus test

Nak buat lesen diving agak mencabar jugak. Untuk habiskan open water course, kena habiskan 4 kali dive, setiap satu maksimum satu jam..Dah habis 4x dive, ada paper test pulak..Ini kacang je..Ada test bertulis, test berenang, dan test safety procedure dalam laut. Bagi aku, yang paling mencabar yang kat dalam laut. Bayangkan, kau kena buka mask dan pakai mask dalam dasar laut? Buka jaket dengan gas tank dalam air dan pakai balik? Apa nak buat kalau alat sedut gas rosak? Ini antara test yang kita kena perform dalam air kat depan Instructor. Jeff cakap aku cepat tangkap, dan test pun berjalan dengan lancar..Amik masa sangat sekejap dari yang diberi..

Saat ni yang paling best sepanjang aku buat lesen. Beribu-ribu Jack Fish berlegar-legar dalam bulatan. Aku berenang masuk dalam bulatan tanpa ikan-ikan tu lari..

Selain dari tu, Pulau Mabul ni memang terbaik..Kalau nak bandingkan dengan Perhentian dan Redang, memang dua pulau ni jauh ke belakang..Ini kali kedua aku pergi sana..Pengalaman di sana memang lain dari yang lain..Damn it, aku tak leh elaborate lagi..nanti aku nak gi beli tiket gi sana pulak.. =p


So rakan-rakan, you guys should go once to this island..Dengan izin Tuhan, aku akan buat satu lagi trip ke sana untuk dive dan sesape yang nak buat lesen atau hanya nak snorkel pun boleh join sama..Oh ya, hampir terlupa, kalau nak dive tanpa lesen pun bole..Scuba Jeff ada buat Discovery Scuba Diving (DSD). Instructor akan pegang dan bawa kita masuk dalam..Price range not more than RM200..

Marilah raikan lautan...Heaven is a place on earth!!

***

Wednesday, June 23, 2010

Manusia dan Alam

***

Duduk di bawah bulan terang sama bintang cerah..
Tiada angin tetapi tiada hangat.duduk dan baring di tepi lautan..
Merenung kehidupan dan lari daripada kota metropolitan..
Lelaki-lelaki bajau bermain gitar dan mainkan lagu-lagu indah..
Bantuan untuk kami mengelamun di kelam malam..
Kaum Adam membakar batang tembakau..
Merenung jauh ke laut..mendongak ke langit..
Sepanjang malam..pada masa ini,masih merenung jauh.


Suasana agak..peaceful..

Ikatan kimia antara manusia dan alam tidak dapat dipisahkan..

Ikatan yang direstui Tuhan..

Tapi hanya untuk 4 hari..

4 hari..

There is no happy ending..

Sedang mainkan lagu Wonderful Tonight Eric Clapton..

***

Friday, June 11, 2010

Mesin Deposit Tunai

***

Tadi habiskan lebih satu jam kat ATM CIMB semata-mata untuk buat deposit tunai..Mesin deposit tunai CIMB memang...SUCKS!!!!!


Aku buat 6 transaksi disebabkan mesin tu tak dapat kesan duit yang aku masukkan..Tertera kat situ katanya 99 notes boleh masuk dalam satu transaksi..tengok-tengok 10 atau 20 notes yang accepted..Ulang punya ulang asyik kena reject notes aku..stupid machine..padahal notes yang aku ada tu notes baru..withdrew dari bank rakyat sebelumnya..sekali lagi, stupid machine..


Punya aku fed up, aku pergi ke Maybank pulak..mesin ATM Maybank memang...TERBAIK!!!!

Amazingly, aku masukkan 40 notes, terus dia terima semua..sekali transaksi!!hebat hebat..

Patut la Maybank kenakan charge macam-macam dan setimpal dengan service yang dia bagi..Boleh katakan dia ada la jugak buat maintenance mesin-mesin ATM dia..Kalau tak, macam mana boleh ada beza mesin CIMB tak terima tapi mesin Maybank boleh?

Lesson learnt..

***

Thursday, June 10, 2010

Nota 9

***

sangat sedih..aku perlukan kawan-kawan untuk pergi melancong..


Krabi atau Phuket..


Bandung atau Bali..


Seterusnya London atau Melbourne atau New Zealand..


Seterusnya ke Makkah al-Mukarramah..


Jom la rakan-rakan!!

***

Friday, June 4, 2010

Event: Shape Night & Men Health Night Run 2010

***

Mari berlari dan melastik bintang di malam hari!!!

Goodies worth RM300 up for grabs!!


Event: Shape Night & Men Health Night Run 2010

Date: Saturday, 31st July 2010

Time: 6pm onwards...

Starting Point: Presint 3, Putrajaya

Mileage: 12 km (Open), 5 km (fun run)


click here for online registration


Aku sudah register..marilah semua ^_^


hooHA! Asia: Putrajaya Night Marathon 2010 from hooHA! Asia on Vimeo.



***

Thursday, June 3, 2010

Rokok

***

What do you think of this?






***

Saturday, May 29, 2010

Coming Soon: Lagenda Budak Setan & My Indie Rock Darling

***

Lagenda Budak Setan - di panggung pada 3 Jun..

Lisa Surihani.........




My Indie Rock Darling - tak tau bila keluar..tapi aku sangat suka cerita tentang musik..




Sebagai ganti , Indie Rock Darling dari Free Love - dah lama keluar..enjoy!!



***

Tuesday, May 25, 2010

Quote of the Day 1

***

"If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change"

-Michael Jackson-

Tengok diri sendiri dulu sebelum cakap atau mengata orang..Benda ni banyak berlaku kat kilang kicap..Shut up and don't say a word if you are the same with the others..Fikirlah sendiri..

Sorry to say and to be honest, I really hate these types of people..

End of story~~

***

Wednesday, May 19, 2010

Losing in the War

***

Sebelum aku tulis apa-apa, aku memang tak suka pada kekalahan..Tapi apabila kalah, aku akan akur dengan kekalahan...

Dan pada masa entri ini ditulis, I can feel that I'm losing in the war..Yes, i'm losing..






But...just not yet...










Not yet....




***

Saturday, May 15, 2010

Waiver

***
1. Aku tak tau..Dulu Malaysia buat program bagi jarum percuma kepada penagih dadah...
Salah satu cara untuk cegah HIV disebabkan perkongsian jarum..
Apa hukumnya menghalalkan apa yang haram?

2. Aku tak tau..Sekarang 1Malaysia bagi lesen judi bola sepak Piala Dunia..
Mungkin salah satu cara membendung manusia berjudi secara haram yang melanggari undang-undang negara..

Owh...kalau ada lesen boleh pulak ya???
Kalau macam tu, kalau aku amik lesen rumah urut beserta dengan perkhidmatan plus2 boleh la ya???

Thanks..

Undang-undang rekaan manusia boleh ada waiver...apa yang tak boleh, boleh request waiver untuk jadikan boleh...sangat best..macam keje kat kilang la kiranya..Malaysia Boleh!!!

***

Sunday, May 9, 2010

A Tribute: Selamat Hari Ibu

***

DULU, kau aku tipu.. DULU, nasihat kau aku tidak dengar, DULU belaian kau aku tak endahkan, SEKARANG kau tiada lagi untuk aku mohon maaf, kerana kau pergi selamanya. SELAMAT HARI IBU, untukmu ibu yg tercinta. AL-Fatihah


Ini ayat daripada membe aku..Azeem namanya..one of my best buddy..dia kematian ibu pada tahun 2002 jika aku tak silap disebabkan kanser payudara..

Arwah pada suatu masa seorang yang sangat ambil tahu khabar kawan-kawan Azeem, termasuk aku..Seorang yang sangat dihormati dikalangan kami..

Sedikit sebanyak ayat Azeem agak meruntun jiwa...

Sebab aku terharu sangat dengan ayat ni, balik kerja tadi terus aku ucapkan mak aku selamat hari ibu dan cium tangan dan pipi..Tak pernah aku raikan hari ibu..Inilah kali yang pertama..


Dear Farhana,
My working partner...this tribute also goes to you.. =)


Al-fatihah untuk semua ibu-ibu yang telah pergi..


Raikanlah cinta..



SALAMAT HARI IBU!!!~~




Oh ya, sebelum itu..Enjoy lagu dibawah...hilangkan kesedihan dengan lagu ini..



***

Wednesday, May 5, 2010

Ada apa dengan Anarchy in Me?

***
Wau!!!! Orang dari Tel Aviv masuk blog aku..

Nak godam blog aku ke..



Oho menggigil~~


***

Tuesday, May 4, 2010

Review: www.mistisfiles.blogspot.com

***

Disini aku nak kongsi dengan semua rakan-rakan yang membaca dan rakan bloggers dengan satu blog yang diberi nama mistisfiles

Aku pernah terbaca sebelum ni, tapi mulanya aku rasa macam malas nak baca, sebab entry semuanya sangat panjang untuk dibaca. Hinggalah baru-baru ni seorang kenalan di kilang kicap berkongsi dengan aku ilmu-ilmu tentang aluminati yang dia ketahui dan terpacul dari mulutnya supaya mengajak aku untuk baca blog ni..

Penulis Mistisfiles atau hanya dikenali sebagai MO dikalangan followernya, datangnya daripada Malaysia..Ya, seorang Malaysia..Ia membuat banyak research tentang aluminati, Free Mason dan teori konspirasi yang berkait rapat dengan AntiChrist..

Ada 3 benda yang aku suka dengan blog ini:

1) Sudah sekian lama, aku mencari-cari dari mana asal usul kaum Melayu..Kita diajar dari buku teks Sejarah, zaman batu dan tiba-tiba masuk ke zaman Parameswara datang Melaka dan tiba-tiba ada Sultan Kelantan dan Sultan Kedah dan lain2..Seperti ada satu lohong hitam yang sengaja dipadamkan daripada fakta sejarah yang sebenar, dari mana asalnya orang Melayu sebenarnya? Disini sedikit sebanyak penulis membuat research asal usul orang Melayu dan dikaitkan dengan Free Mason..

2) Banyak menceritakan tentang konspirasi dunia, aluminati, Free Mason, AntiChrist dan kisah kejadian alam dan dikaitkan dengan hukum Fizik dan petikan dari Al-Quran dan Hadith (banyak diceritakan didalam topik 'The Matrix'..Bagus untuk mereka yang ingin tahu dengan lebih mengenai AntiChrist kerana diceritakan dalam BM..

3) Kajian dan penyelidikan yang diselitkan nota kaki dari mana fakta diambil; transkrip lama; batu bersurat yang kita tidak pernah tahu; buku-buku sejarah dan lain-lain..

Topik Free Mason dan aluminati sangat panas kebelakangan ini (bagi mereka yang baru celik mata tentang AntiChrist memang tengah bersemangat mencari-cari sumber yang boleh dirujuk)..Ramai kenalan di tempat kerja pun sudah mula celik dan peka dengan topik ini..Memang trend sekarang semuanya beralih ke arah mencari kebenaran kehidupan..Atau mungkin kerana kiamat sudah semakin hampir, dan ia adalah gerak hati yang spontan untuk kembali kepada Tuhan yang Esa..InsyaAllah..

Tapi aku nak bagi amaran..Penulisan di dalam blog ini banyak menyentuh isu ketuhanan. Aku tak baca habis lagi..tapi selepas membuat pembacaan yang tak seberapa, aku rasa bagi sesiapa yang tak rasa boleh teruskan selepas membaca, tolong berhenti..Jangan teruskan..Bagi aku penulisannya sangat deep yang menjangkau pemikiran manusia biasa..Ia boleh membuat anda rasa tidak selesa dan otak tidak dapat memproses maklumat yang disampaikan..Ini adalah pengalaman yang aku pernah hadapi pada satu masa dahulu dan jangan main-main..Penulisan didalamnya adalah kajian yang dibuat sendiri oleh penulis..Terpulang kepada pembaca untuk merumuskannya..Hanya Tuhan sahaja yang tahu..

Sesiapa yang tahu sumber-sumber lain yang berkaitan, share la disini. ^_^

Selamat Membaca!

***

Sunday, May 2, 2010

Rimas

***


Aku mula jadi rimas bila makin ramai operator aku mohon menjadi sahabat dalam Facebook..

Kalau aku reject, nanti kata aku sombong pulak..





Inilah nasib artis..Antara privasi dan rintihan peminat..

***

Friday, April 23, 2010

Coming Soon: The Arrivals Reloaded

***

Aku rasa ramai kawan-kawan yang dah tengok siri The Arrivals...Kepada kawan-kawan yang tak berkesempatan tengok lagi, silalah berbuat demikian..

The Arrivals Reloaded adalah versi yang dibawa ke kaca televisyen...Ceritanya sama cuma telah ditambahkan dengan footage baru dan lain2..dan juga akan dikeluarkan dalam bentuk HD DVD..cool..

For more updated info, go to Wakeup Project.




p/s: cuba layan The Arrivals dalam bilik dan tutup lampu..sangat layan dan....seram..

***

Thursday, April 22, 2010

Apa yang kau bangga?

***
Aku punya ramai kawan-kawan..

Tapi aku nak cerita pasal sorang kawan aku..

Aku tak rasa aku anggap dia sebagai kawan..Aku kenal dia dari seorang kawan zaman belajar kat USM..Kalau ada minat yang sama memang cepat ngam..tapi aku ni memang payah nak anggap seseorang sebagai kawan..sangat susah..Orang putih kata bintang tak ngam memang tak boleh masuk ngan aku..ye kot..

Walaupun dia ada kecenderongan yang sama ngan aku dalam muzik rock, aku mmg susah nak ngam..dia punya sebuah band..alirannya adalah aliran trash atau grincore..aku rasalah..lebih kurang muzik bawaan Napalm Death..kalu tak ingat klik sini untuk baca balik sape tu Napalm Death..

Dia ada akaun Facebook..Lately, banyak gambar yang aku rasa sangat **ck..

Salah satu sebab, gambar yang diletak adalah gambar dia minum beer..time pergi gig ke, birthday party pun amik gambar minum beer ke, lepak-lepak di bar ke..sangat class..

Ada jugak gambar sebiji paipon di atas lantai...wauuu...cool...

Tapi..cool ke?

Kenapa perlu diletakkan gambar-gambar macam tu? Aku tak tau kenapa..tapi anak muda ini mempraktikkan kehidupan yang sangat barat hinggakan tidak fikir yang dia dikelilingi oleh kawan-kawan yang sensitif dan tidak semuanya hidup seperti dia..
Termasuklah aku, walaupun aku tak rasa aku ni kawan dia dan sebaliknya..

Aku paling pantang kalau ada kawan yang suka untuk menarik perhatian orang dengan menceritakan atau menggambarkan hidup dia yang gelap dan seperti sangat membanggakan apa yang dia buat tu..bagi aku, it's totally **ck!!!

Kalau iya pun, just keep it silence..tak perlu diuar-uarkan ke seluruh dunia..setuju tak?

Disebabkan aku sangat **ck budak tu, lantas aku kick dia dari circle of friends aku...

Sangat best dapat kick orang dari facebook!!!
***

Wednesday, April 21, 2010

'Najis'

***

Aku benci tengok rancangan Dirty Jobs dalam Discovery Channel.
Tangkap ikan atau kerang kat laut pun dia kata dirty jobs. Siang belut pun dia kata kerja kotor..Aku tahu dia orang kaya, tak pernah kerja-kerja camtu..Boleh lihat bagaimana media mengajar kita bagaimana untuk berfikir..Inilah kerja-kerja manusia kapitalis..


Pernah tak sesiapa bersihkan najis manusia dengan tangan kosong???
Yang dah ada anak, baby berak tak dikira dalam hal ini..

Konteksnya lebih mendalam..Aku maksudkan tentang 'najis', selesaikan setiap isu atau kerja bodoh manusia lain, over and over again, setiap hari, 24/7..

Ia tak busuk..Sebab bendanya kita tak nampak..Sebab ini bersangkut paut dengan minda manusia yang mengerakkan perilaku dan tindakan manusia itu..Sehingga membawa kepada pembentukan 'najis' yang tidak kelihatan..

Sekarang itulah kerja aku..Ini barulah dikatakan dirty jobs..

Hari-hari aku bersihkan najis ini..Clean up, shine it up, re-align, end..outcome sangat sucks sebab buang masa dekat kerja-kerja pembersihan..

Esoknya datang, bersihkan najis lagi..

Sampailah mampus..

Terima kasih manusia najis..

***

Thursday, April 15, 2010

Nota 7

***

Mereka yang sedia ada mesra, sudah tentu mereka sedia ada gembira..

Dan manusia selalu memperlekehkan kehidupan manusia yang bosan..

Hak siapa kita nak membandingkan hidup kita dengan hidup orang lain..

Mungkin dia bahagia dan disayangi ahli keluarga..

Tapi jangan kita ingat kita disayangi oleh manusia kita juga disayangi Dia..


Sebabnya...


Manusia mudah lupa apabila memiliki kesenangan..dan terus melupakan dari mana asalnya..


Dan...

Tak semua perjalanan hidup itu sama..Setiap manusia jalannya tidak sama..Apa yang ditulis oleh Tuhan pada daunnya di Arasyh adalah berbeza-beza..

Kerana selalunya manusia yang punya liku hidup di dunia yang penuh dengan dugaan sangat disayangi Tuhan..Dugaan untuk lihat sejauh mana ingatan manusia kepada Penciptanya..

Cuba lihat fakta sejarah dari sirah Nabi...Yusuf, Isa, Musa, Ibrahim, Muhammad..

Jangan ingat kita selalunya dipermudahkan hidup di dunia adalah kerana Tuhan sayang pada kita..

Jadi, beringat-ingatlah..



Cuba jangan perlekehkan kehidupan orang yang sukar..atau dalam porak peranda..

Manusia selalunya bersikap kasar pada orang yang disayangi..

Dan itulah kesenangan dan kecantikan sebenar di dalam kehidupan..

***

Tuesday, April 13, 2010

Steady, Rock, Action 8

***

Aku tabalkan lagu ini sebagai lagu terbaik untuk tahun 2010..
Super line up untuk super band A.P.I...

Sifu Loque Butterfingers/Monoloque, Azlan the Typewriter, Noh Hujan, Din Estranged, AJ Pop Shuvit dan Imran One Buck Short melengkapkan line up..

TORBAIK!!!!



***

Monday, April 12, 2010

Thursday, April 8, 2010

The Apprentice

***

Kilang kicap akan buat satu program terbaru yang diberikan nama The Apprentice..

Jumlah keseluruhan ada enam orang baru akan masuk dan enam supervisor bertuah diberikan kepercayaan untuk ragging budak-budak nie..dan aku adalah salah sorang supervisor bertuah tu untuk jadi abang besar dalam kilang kicap..menambahkan lagi tuah aku ni sebab aku akan jaga seorang wanita yang dikatakan mirip Heliza..Wau!!!!

Aku mengadu dengan bos, area aku bosan..tak ada gadis..Mungkin bos memahami kehendak aku lalu dia bagi aku seorang gadis..identiti gadis tu masih lagi misteri..Tak sabar aku nak masuk kerja pagi..Tak keruan aku dapat khabar berita petang semalam..

Aku akan jaga dia macam aku jaga bini aku, si Melati..saya janji..

Poel, jangan jeles...

***

Tuesday, March 30, 2010

Nota 6

***

Cuba fikirkan perniagaan apa:

1 - Tidak melibatkan kuasa politik;

2 - Tidak ada kekangan daripada individu atau organisasi lain;

3 - Tidak perlu menyogok dan mengampu individu lain;

4 - Bebas berbuat apa sahaja.


Spesifik di Malaysia..Tak banyak, bukan?

***

Thursday, March 25, 2010

Coming Soon: Magika

***

Filem arahan Edry KRU, Magika akan datang tak lama lagi..

Kalau nak ikut trailer, sangat menarik untuk ditonton..filem musikal pertama di Malaysia, tapi bukan macam filem ala Boria Razak Mohaideen okay..

Hang Tuah, Puteri Gunung Ledang, Badang, Orang Minyak, Penunggu Tasik Chini, Pak Pandir, Nenek Kebayan, Puteri Bunian, Pahlawan Melaka antara watak-watak dalam filem ni..

Tapi aku tak tau bile release date...ada sesape tau??

Moh pakat gi nonton..


psst..psst..: Agak-agak macam filem-filem musikal Tim Burton tak?





***

Wednesday, March 24, 2010

Kalau Nak Tahu: Lagu Terpendek Di Dunia

***

Napalm Death adalah band grindcore datangnya dari UK dan band otai dalam arena musik..

Grindcore ni payah sikit nak layan, bagi aku lah..hanya orang yang punya jiwa unik saja yang mampu telan musik jenisan ini..tapi ada beberapa lagu yang aku agak suka..lagu jenisan ni semuanya pendek-pendek, 3 minit tu pun dah kira panjang bagi diorang..lagu berentak laju nak mampus, sebab tu semua pendek-pendek..nanti pancit..haha aku rasa lah..

Kalau nak tahu, Napalm Death pemegang rekod Guinness World Record untuk lagu terpendek di dunia menerusi lagu You Suffer. Untuk lebih tepat, panjang lagunya hanya 1.316 saat!! Sila cek musik video di bawah..

Aku agak bangga sebab dapat tengok diorang main lagu terpendek ini secara langsung waktu world tour di KL tahun 2007 kalau tak silap..




Liriknya, You suffer..but why?


Lepas dengar lagu, cuba ulang apa yang dia sebut tu..
Agak-agak boleh sebut laju-laju macam dia tak?

***

Sunday, March 21, 2010

Air Langit

***

Hujan..


Hujan itu rahmat...

Cerita dongeng kata tuhan sedang menangis..

Itu dongeng..


Musim kemarau manusia nantikan hujan..macam2 org buat utk minta hujan..
Ada manusia upah bomoh hujan..bagi duit pengeras sikit..

Dulu aku pernah tengok orang Arab Mekah di Masjid al-Haram buat sembahyang hajat lepas Zohor..
Lepas habis baca doa terus hujan turun..hebat kan? Terus tukang bersih beramai-ramai ambil kesempatan cuci lantai..siap sliding tak hingat..sangat style..



Ramai yang suka hujan turun..paling suka orang pempuan..sambil duduk tepi tingkap tengok ke luar..bajet macam drama lah..

Zaman kemarau orang suka hujan..orang sungai gembira air sungai naik..

Jabatan sumber air atau apa saja namanya tunggu paras tangki air naik...

Orang bomba suka hujan turun time hutan terbakar..

Orang yang tak bayar bil air suka hujan, boleh lagi mandi free..

Tapi majoriti rakyat Malaysia sangat tak suka hujan..

Hujan turun Astro terus jadi macam gampang...lagi-lagi kalau macam skrg tgh live game man utd vs liverpool..


Memang celaka...


Bukan nak salahkan tuhan..



Salahkan manusia yang reka teknologi guna satelit..


Bodoh juga manusia sebenarnya...

***

Friday, March 19, 2010

Nota 5

***

Sampai bila???



***

Friday, March 12, 2010

Heads Up! Student Power Public Lecture

***

Hey guys, Fahmi Reza is back..

Fahmi Reza's public lecture called as Student Power - Sejarah Kebangkitan Mahasiswa Universiti Malaya '60an is coming to town...


Go to the links below for more details...

Student Power

Click here to see event created in Facebook








***

Sunday, March 7, 2010

Yang Mana Satu

***

Pilihan 1

- Gitar Epiphone Les Paul Special II

- Digitech guitar effect

- Peavey 30 watt guitar amplifier

Jumlah: RM2500


Piilihan 2

- Mesin basuh pintu depan

- Almari pakaian

- Set sofa 3+2+1

- Set meja makan

- TV LCD 32"

- Peti Sejuk

Jumlah: RM7500






Sangat pening...

***

Friday, March 5, 2010

Petua Berjaya Mengarang Esei Bahasa Inggeris

***

Bagi yang punya anak atau sedang belajar, di sekolah rendah atau sekolah menengah mahupun di peringkat kolej dan universiti, sila tumpukan perhatian..

Aku dan rakan-rakan sekepala kebanyakannya dimasukkan ke dalam satu kelas Bahasa Inggeris yang dipecahkan kepada 6 set, dan set six adalah kelas tercorot untuk kelas BI. Untuk makluman, ya, kami di Set 6..

Selalunya, kami di set 6 dapat keputusan yang sangat baik untuk kertas 2 BI iaitu Esei BI..



Ini petuanya...




Semasa aku di sekolah menengah di Labu, aku dan rakan-rakan memang cukup ghairah dengan lagu-lagu Brit Pop, Punk dan Skin, selain dari muzik Grunge. Pada zaman pertengahan dan penghujung 90-an, Greenday, Radiohead, The Smiths, The Clash, Oasis dan Offspring menjadi pujaan kami selain dari band underground tempatan seperti A.C.A.B., Butterfingers dan Carburetor Dung.

Kebanyakan lagu-lagu aliran ini menghimpunkan koleksi lirik-lirik yang sangat puitis, bukan sembarangan lirik lagu ditulis..

Aku paling suka mendengar lagu Greenday..Bagi aku bait-bait Greenday sangatlah berbunga jika dihalusi, bukan sekadar band punk yang menyumpah seranah orang.. Jika tidak percaya, cuba dengar balik album Kerplunk, Dookie, Insomniac, Nimrod..

Semasa menulis esei, cuba masukkan sebanyak mungkin bait-bait lagu dari mana-mana lagu yang bersesuaian dengan tajuk esei..Kami berjaya kerana ini..Sebelum buat esei, kami akan dengar lagu-lagu ni di asrama sambil membaca lirik, buku teks ditolak ketepi..Inilah sumber rujukan kami yang sebenar..

Kebanyakan bait-bait yang kami masukkan selalunya diambil daripada lagu-lagu Greenday kerana liriknya yang sangat sesuai dengan apa jua bentuk esei..Selain itu, bait lagu Butterfingers atau Blink 182 juga diselitkan sedikit..Ada juga segelintir rakan dan aku sendiri mengguna pakai lirik-lirik dari band heavy dan death metal..Dikalangan aliran muzik Rock, Metal sangatlah berpuitis liriknya kerana kebanyakan mereka menceritakan hikayat atau kisah dongeng, dan semestinya menggunakan perkataan-perkataan yang berbunga dan yang pasti, klasik.

Contoh 1: Dari lagu Walking Contradiction, Greenday
(paling popular dikalangan kami untuk diselitkan ke dalam esei)

Do as I say not as I do because
The shit's so deep you can't run away
I beg to differ on the contrary
I agree with every word that you say
Talk is cheap and lies are expensive
My wallet's fat and so is my head
Hit and run and then I'll hit you again
I'm a smart ass but I'm playing dumb

Standards set and broken all the time
Control the chaos behind a gun
Call it as I see it even if
I was born deaf, blind and dumb
Losers winning big on the lottery
Rehab rejects still sniffing glue
Constant refutation with myself
I'm a victim of a catch 22

I have no belief
But I believe
I'm a walking contradiction
And I ain't got no right

Do as I say not as I do because
The shit's so deep you can't run away
I beg to differ on the contrary
I agree with every word that you say
Talk is cheap and lies are expensive
My wallet's fat and so is my head
Hit and run and then I'll hit you again
I'm a smart ass but I'm playing dumb

I have no belief
But I believe
I'm a walking contradiction
And I ain't got no right

I have no belief
But I believe
I'm a walking contradiction
And I ain't got no right

Contoh 2: dari lagu Good Riddance, Greenday.
(Hampir semua bait lirik ini boleh diselitkan dalam semua bentuk esei)

Another turning point, a fork stuck in the road
Time grabs you by the wrist, directs you where to go
So make the best of this test, and don't ask why
It's not a question, but a lesson learned in time

It's something unpredictable, but in the end it's right.
I hope you had the time of your life.

So take the photographs, and still frames in your mind
Hang it on a shelf in good health and good time
Tattoos of memories and dead skin on trial
For what it's worth it was worth all the while

It's something unpredictable, but in the end it's right.
I hope you had the time of your life.



Jika terdapat bait yang agak susah untuk diselitkan, cuba untuk pusingkan bait itu atau ubah bait itu bersesuaian dengan ayat...

Bagi mereka yang rasa average, lirik-lirik lagu memang banyak membantu menguasai bahasa..Tapi kena ingat satu peraturan, jangan dengar lagu Hip Hop, sangat-sangat rosak bahasanya..Tahu bukan?

Well, don't believe it? Well, you won't know if you don't try it first..

Seriously, ia juga menyeronokkan!! Selamat Mencuba!!

***

Sunday, February 28, 2010

Cerita tentang RM8

***

Kelmarin menghabiskan masa bersama rakan-rakan..Semua sedang memikirkan apa yang perlu dibuat 3 hari cuti..Malaysia memang terkenal dengan cuti umum yang begitu banyak..Makan cukai banyak, yang merana orang-orang kilang macam aku..cuti umum pun kena kerja..Cibai lu kerajaan..

Aku cadangkan pergi main golf di driving range Setapak..Member tak penah main pun..tapi aku cakap sangat murah..50 biji bila dalam RM8 je lebe kurang..Aku pun tak ingat sangat..Murah bukan?

Ada yang tidak bersetuju dengan cadangan aku...


Rakan A: "Kie, dengan RM8 tu, aku boleh pergi karok setengah jam bilik VIP dekat KCity Batu Caves..baik aku gi karok je camtu dol.."


Kami ketawa berdekah-dekah..Ini yang payah cakap dengan kaki karok..perbandingan yang jauh menyimpang..


Rakan B: "Kalau kau kata lagi berbaloi gi karok, dengan RM8 tu aku boleh beli sekilo cacing buat umpan mancing!!"


Seorang lagi mencelah, dia ni kaki paipon...


Rakan C: "Ahhh...daripada gi main golf bayar RM8, aku boleh dapat sejongkong daun hijau..bape "sen" aku boleh beli beb...boleh mati ketawa aku.."


Rakan C buat aku ketawa keluar air mata..


Masing-masing punya interest tersendiri..Dengan RM8 pun boleh dibandingkan walaupun perbandingannya tidak munasabah dengan topik perbualan..

Semuanya ni adalah reaksi spontan apabila mendengar RM8..teringat aku sitcom Friends semasa Joey tengah cari room mate baru bila Chandler nak pindah masuk ke rumah Monica..Joey tanya soalan, orang tu kena bagi jawapan yang pertama sekali yang terlintas dalam otak..

Aku terfikir apa yang orang perempuan akan bandingkan dengan RM8 tu.. :p

***

Friday, February 26, 2010

Steady, Rock, Action 7

***

Tolong nyanyi untuk aku?



***

Monday, February 22, 2010

Hari MACBETH Sedunia

***

Tadi pergi mencari kasut..Rakan sekerja dah tak suka tengok kasut Paul Smith..730 hari bersamaan dengan 2 tahun aku pakai kasut tu tapi masih lagi ok..tengok dekat-dekat baru la nampak usang..sikit je pun...huh..

Mula-mula dah mark kasut Onitsuka Tigers...kepingin hampir 10 tahun..tapi jalan-jalan terserempak dengan kasut Macbeth, jenama yang direka oleh Tom DeLonge, frontman band R.I.P. Blink 182..Awal bulan lepas tengok koleksi terbaru Macbeth time mini konsert Saosin di KL Live..Memang menggiurkan..

Akhirnya, disebabkan aku memujai Tom DeLonge sebagai inspirasi aku, maka aku pun angkat sepasang..dan juga aku perlu membeli sehelai T-shirt Macbeth untuk mendapatkan T-shirt Macbeth yang rare, yang tidak dijual..ohohoo~~




Maka dengan ini aku isytiharkan hari ini sebagai hari MACBETH sedunia..Untuk menambahkan keriangan di hari MACBETH ini, semua harus mendengar lagu-lagu Blink 182 atau Greenday atau My Chemical Romance atau mana-mana band yang support brand MACBETH ini..




Kepada rakan-rakan sekerja, lepas ni jangan bising pasal kasut aku dah..bau lah bau kedai kat office nanti!!! hmpphhh!!


***

Wednesday, February 10, 2010

Stand Up Comedian: Russell Peters

***

Hilarious Indian stand up comedian..Seriously, he is ****ing funny..







***

Friday, February 5, 2010

A sign by God?

***

There is one stage when you feel your body will stop moving..Your brain stop working, and at the end of the day the whole body won't functioning well. I never had this before. It's quite strange though..

I tried to seek for an answer, might be the pain that I get from my backache..For the past three weeks, it's really impacting my day-to-day activity. But it's not that much. Tried to dig down, but still not getting it. I tried to ask God, but still not getting any feedback as it would be some delay due to lack of goodness in me..

It's been 3 days now, I'm confused..


But then I made an assumption, that this must be a sign from the God Almighty...







It is time...


***

Wednesday, February 3, 2010

Business Study: Burn Out

***


Burnout is a psychological term for the experience of long-term exhaustion and diminished interest. Research indicates general practitioners have the highest proportion of burnout cases (according to a recent Dutch study in Psychological Reports, no less than 40% of these experienced high levels of burnout). Burnout is not a recognized disorder in the DSM[1] although it is recognized in the ICD-10.[2]

The most well-studied measurement of burnout in the literature is the Maslach Burnout Inventory. Maslach and her colleague Jackson first identified the construct "burnout" in the 1970s, and developed a measure that weighs the effects of emotional exhaustion and reduced sense of personal accomplishment.[3] This indicator has become the standard tool for measuring burnout in research on the syndrome. The Maslach Burnout Inventory uses a three dimensional description of exhaustion, cynicism and inefficacy.[4] Some researchers and practitioners have argued for an “exhaustion only” model that sees that symptom as the hallmark of burnout. [5]

Maslach and her colleague, Michael Leiter, defined the antithesis of burnout as engagement.[6] Engagement is characterized by energy, involvement and efficacy, the opposites of exhaustion, cynicism and inefficacy.[7]

Many theories of burnout include negative outcomes related to burnout, including job function (performance, output, etc.); health related outcomes (increases in stress hormones, coronary heart disease, circulatory issues), and mental health problems (depression, etc.).

Although burnout is work-related, most responsibility for burnout currently rests on the individual worker in the United States, as well as the individual company, as it is in a company's best interest to ensure burnout doesn't occur. Other countries, especially in Europe, have included work stress and burnout in occupational health and safety standards, and hold organizations (at least partly) responsible for preventing and treating burnout.


Psychologists Herbert Freudenberger and Gail North have theorized that the burnout process can be divided into 12 phases, which are not necessarily followed sequentially:[1]

* A compulsion to prove oneself
* Working harder
* Neglecting one's own needs
* Displacement of conflicts (the person does not realize the root cause of the distress)
* Revision of values (friends or hobbies are completely dismissed)
* Denial of emerging problems (cynicism and aggression become apparent)
* Withdrawal (reducing social contacts to a minimum, becoming walled off; alcohol or other substance abuse may occur)
* Behavioral changes become obvious to others
* Inner emptiness
* Depression
* Burnout syndrome




p/s: I just got burn out..


***

Saturday, January 30, 2010

Ady Ingenious

***

Nak perkenal satu laman blog seorang kenalan, Ady..Seorang penyanyi Nasyid kumpulan Saujana dan juga berkerja sendiri dalam menguruskan pendaftaran perlesenan bagi sesiapa yang ingin mendapatkan sijil MOF sebagai kontraktor pembekal mahupun perunding.

Untuk keterangan lanjut, sila klik link di bawah:

http://www.daftar-mof.com/


***

Sunday, January 24, 2010

A Tribute: Mohd Nazree Mohd Yunus

***


Kelmarin, aku baca posting dari Tukar Tiub..Dia cakap Pengerusi GERAK, saudara Mohd Nazree Mohd Yunus (Naz) beralih arah untuk berjuang di dalam politik pulak..

Aku terus buat panggilan..Naz ni kawan rapat aku zaman SMAP Labu dulu..Sampai sekarang kitorang masih lagi contact..Dia banyak tolong aku gerakkan Alumni batch kitorang, walaupun sekarang Alumni tu menyepi sikit, sebab dia pun sibuk dengan kerja GERAK..

Aku tanya, "Dah sampai masa ke nak masuk politik? Angin bertiup kencang dalam byk blog dah nie.."

Dia tanya, "Anta rasa-rasa mana? Harap anta dapat bagi pandangan.."

Aku cakap kat dia, "Aku rasa PKR..Tempat elok yang boleh bagi platform untuk buat perubahan..takde parti lain dah sesuai untuk kau.."

"Macam tu la nampak gayanya.."

Sebelum telefon diletak, aku ucapkan good luck..jadi diri..yang penting jaga integriti..buat apa yang patut..

Dua bulan lepas kitorang pernah terserempak kat stesen minyak Petronas Taman Melati..Kereta dok sebelah menyebelah kat pam minyak..Terus kitorang gi minum..Masa tu lah dia cite ada beberapa individu approach untuk aktif dalam politik..Hot property si Naz nie..Masa tu lah jugak dia tanya aku apa perlu dia buat..Aku bagi pandangan, PKR tempat terbaik untuk kau..PAS dah tak boleh ubah..memanglah perjuangkan Islam, tapi takde platform untuk kau bergerak untuk buat perubahan..Dia setuju..Disebalik cite tu, tak perlulah aku cite kat sini..Maklumlah ini bukan blog politik..

Saudara Naz seorang yang jujur dalam memperjuangkan keadilan dan penuh dengan integriti..Aku selalu akan jadi sedih bila banyak blog dan individu / teman yang kutuk-kutuk Pengerusi GERAK ni macam lembu..Bak kata Tukar Tiub, lembu Ezam..Orang luar tak kenal dia, dan tak faham situasi sebenar..Sebagai contoh pasal rasuah Tan Sri Khalid pasal agihan lembu tu..Tak semua yang diceritakan tu betul dan dia bukan diberikan arahan untuk serang Tan Sri..Sekali lagi, aku tak mau cerita..

Ramai mengatakan Naz mimik Uncle Anwar..Lantang bersuara, bekas pemimpin pelajar dan aktivis di UM..Di SMAP Labu juga Naz sangat aktif dalam debat dan dan macam-macam lagi..Dulu memang dia sekepala dengan aku..haha..Tapi dia lebih dahulu dapat hidayah..Alhamdulillah..

Dalam dua atau tiga hari ni akan diwar-warkan kemasukan beliau ke dalam kancah politik..Kepada rakan-rakan yang lain, percayalah, beliau adalah masa depan Malaysia..Jika itu terlalu besar, beliau adalah harapan untuk kita membuat perubahan walaupun sebesar buah tamar..Aku yakin dengan Naz, sebab beliau adalah seorang insan yang jujur dan individu yang berjiwa besar mengejar perubahan untuk kesenangan semua..Ayuh semua menyokong beliau..

Moga Allah melindungi beliau..

***

Tuesday, January 19, 2010

Nota 4

***

Aku rasa dah sampai waktunya aku folo apa yang mak ayah aku inginkan..

Aku sangat yakin ia mampu bantu aku keluar daripada hidup aku sekarang yang penuh dosa..
























Tapi aku sangat kusut..


***

Saturday, January 16, 2010

Kenapa Manchester dah tak cool macam dulu

***

Aku ingin sangat pegi Manchester. Ada seorg kenalan di sana..Jadi sebelum dia balik ke Malaysia, aku nak jejak kaki dulu..Mungkin ramai kenalan rapat tahu kenapa I'm in love with Manchester.

Ini sebabnya..

1 - Glory Glory Man United!!!!

(taken from www.independent.co.uk. payah betul nak cari gambar lama giggs)


2 - Manchester adalah bandar Rock n Roll di UK. Terdapat puluhan band yang terkenal dan jadi legend of all time. Dua band yang aku sangat suka adalah Stone Roses dan Oasis.

i) Stone Roses - salah satu band penggerak semasa era Madchester. Aduhai, they were genius!

Made of Stone


Fool's Gold



ii) Oasis - what more can I say..One of greatest band on earth..





Tapi, keadaan telah membuatkan aku sangat lemah untuk ke sana..

1 - Manchester United

Sebelum ini, kelab bola ini adalah kelab untuk semua. Kelab untuk rakyat. Sebuah kelab yang ditubuhkan diatas semangat dan jiwa rakyat kelas pertengahan atau blue collar. Rakyat British memang sangat-sangat passionate tentang bola..The hooligans dari Red Devils adalah rakyat biasa yang bekerja kilang, memerah keringat berlibung tulang hari-hari dan merekalah yang menjadi tulang belakang di dalam stadium Old Trafford Theatre of Dreams dalam memeriahkan dan berhempas pulas memberi sokongan. Mereka juga yang bersabung nyawa menjaga maruah The Red Devils daripada kutukan dan serangan liar dari hooligans musuh seteru yang lain, most notably Liverpool.

Tapi sekarang, ia telah dibeli seorang tycoon kapitalis yang ingat British scene semuanya adalah kerana duit. Kelab itu bukan milik rakyat lagi. Ia adalah sebuah entiti atau mesin pencetak duit bagi mereka. Dari situ juga tiket melambung tinggi membuatkan rakyat pertengahan dan hardcore fans yang duduk bergelimpangan di tepi jalan tidak lagi memenuhkan stadium. Segala jenis rakyat yang mampu sahaja dapat masuk tetapi ia tidaklah havoc seperti dulu. Boleh nampak bagaimana ia telah berubah. Aku nak sangat masuk Old Trafford. Tapi tiket sangat mahal untuk single tiket untuk satu perlawanan. sigh~~~

2 - Stone Roses

Mereka ini legenda Rock n Roll dunia. Mungkin bagi mereka yang tidak mengikuti aliran muzik British tidak akan kenal dengan mereka. Kerana yang disuap kepada kita banyak yang datangnya dari Amerika.

Mereka hanya mampu keluarkan dua album sahaja kerana terdapat masalah dengan saman record label. Dua lagu di atas adalah yang terbaik pernah dikeluarkan dan merupakan songs of all time dalam dunia rock n roll.

Tapi mereka kini sudah tidak bermain lagi. Aku teringin juga nak tengok mereka beraksi.
Tengok Ian Brown beraksi secara live membuatkan aku nak jadi rock star.

3 - Oasis

Walaupun Oasis adalah peminat setia Manchester City, seteru rapat The Red Devils, aku tak pernah membenci mereka seperti fans Man U membenci fans Man City yang memang shit.

Oasis arguably one of greatest rock n roll band in history. No doubt. Tapi, yang buat aku sedih, Noel Gallagher announce the split up, dia dah keluar secara rasmi dari Oasis tahun lepas. There will be no more Oasis without him. Dia adalah tulang belakang Oasis, perancang utama kugiran ini.

Aduh, hilang mood aku untuk ke Manchester. Tengok je betapa kecewa dan marahnya Hitler bila dengar berita Noel dah keluar dari Oasis.





Habis tu, siapa nak nyanyi lagu ni lepas ni?????


***

Thursday, January 14, 2010

Awak Buat Kerja Tak Pakai Otak!!!

***


Semenjak kebelakangan ni, macam-macam peraturan digubal untuk membendung makhluk-makhluk kilang daripada bergerak bebas. Paling terbaru dengan menguatkuasakan masa untuk merokok, diketatkan hanya semasa rehat saja. Seperti biasa, orang yang kerja malam je yang kena.

Bagi aku benda ni bagus, sebab banyak pekerja bawahan ni mengular. Bagus-bagus.

Bagi aku, dan lain-lain Eksekutif yang bekerja malam, don't give a bullshit. We know who we are and we deserve everything, oleh kerana kami Eksekutif yang berjaya.

Aku baru balik dari keje malam. Sampai je rumah terus capai laptop nak cite kat sini apa yang berlaku malam tadi.

Sekarang tengah dengar lagu marah dari Caliban sambil mengarang posting nie. Pasang volume kuat-kuat dan sing along ramai-ramai sambil menumbuk langit..



Untuk dijadikan cerita, pada masa itu jam 530 pagi. Sudah pening buat report. Direct dari pergi makan jam 2 pagi langsung buat sampai jam 530am. Jadi aku fikir aku berhak untuk mendapatkan angin segar diluar atau rehat lah..Tanpa fikir apa-apa, terus turun ke bawah ke ruangan merokok.

Ruangan asap sunyi, tiada manusia kelihatan. Selang seminit datang dua orang pekerja cafe menerobos masuk ke ruang asap. Bagus, perokok tegar, tak hirau undang-undang. Barulah Punk!

Dari jauh aku boleh dah Mak Guard dah standby. Aku tau bila-bila masa dia akan datang kat aku. Aku buat bodoh. Aku khayal menyedut asap sambil merenung jauh.

Seperti dijangka, Mak Guard (dia cun benanya tapi apakan daya keje jadi Mak Guard je) datang kearah aku. Dalam hati aku menyumpah seranah, masak aku kena amik nama.

"Bagi batch"


Aku buat bodo..


"Buka batch tu"...


Tanpa banyak cakap aku sentap tali batch dari atas..


"Siapa awak?"


"Supervisor."


Aku jadi naik angin, "Awak tak nampak ke budak-budak kat dalam bilik tu?!"
Sambil menunjukkan ke arah bilik rehat..sila rujuk ke pelan di bawah.

"Kenapa?"


"Yang awak terus datang sini kenapa? Awak tak nampak ke terang-terang depan mata awak tadi, ada budak tengah melepak bukan waktu break? Terus datang sini amik nama saya."


"Awak tak puas hati ke saya amik nama saya?"


"Memang la tak puas hati! Depan mata awak tak pergi tapi dari jauh terus awak datang sini! Awak tau buat kerja ke tak?!!!"


"Bos suruh amik nam orang yang merokok diluar waktu break, jadi saya buat la kerja saya. Bos-bos awak pun yang bagi arahan buat macam ni."


"Itu saya tahu la..Awak faham ke tak apa saya cakap?!!! Awak ikut arahan tapi yang sebetulnya awak tak nampak benda yang betul. Saya supervisor! Kerja tak ikut masa! Saya tau apa saya buat."


"Saya kena buat report."


"Ikut awak kalu nak buat report. Saya ada alasan kukuh nak bagi. Tau la saya nak jawab kat bos saya. Apa nama awak? Ok. Saya ingat nama awak. Awak nak amik nama saya, silakan. Peduli apa saya. Saya akan buat report pasal awak juga. Sekarang awak pergi dekat budak-budak tu amik nama jugak."


"Yang awak tak puas hati lagi tu kenapa???"


"Memang la tak puas hati, yang kat sini merokok awak amik nama, budak tu dok melepak awak tak pegi pulak."


"Budak tu orang awak ke?"


"Kalau orang saya, dah lama saya pergi hambat. Sebab saya tau kerja saya, bukan macam awak."


Terus dia pergi macam budak merajuk.

Aku lempar puntung rokok aku terus pergi. Sambil mengekori minah tu dia amik telefon terus mengadu dekat Supervisor seolah-olah macam lah aku peduli sangat. Macam budak-budak nak mereport kat bapak...Langsung dia tak pergi pun kat budak-budak tu..

Aku punyalah menggeletar sepanjang konfrontasi panas tadi. Terasa nak lempang pun ada.
Nasib baik aku boleh tahan lagi..

Inilah manusia yang bertindak mengikut arahan tanpa menggunakan akal untuk melaksanakan kerja. Arahannya untuk mengambil nama pekerja yang hisap rokok diluar waktu rehat tapi pada masa yang sama juga ada yang melepak di tempat rehat diluar waktu rehat walapun ia terjadi di depan mata. Bukan ke matlamatnya untuk mencegah pekerja mengular? Bodoh bila aku fikirkan. Dia memang bodoh macam lembu..

Aku tak takut kalau dipanggil. Aku tau apa akan jadi kat aku. Pasti akan dipanggil kerana nama aku telah diambil. Tapi aku ada alasan yang munasabah. Tapi jika aku dipanggil, aku nak minah tu ada sekali supaya aku nak malukan dia depan bos dia dan bos aku. Memang aku akan 'telanjangkan' dia tanpa belas kasihan..

1 - Aku tak pergi 2nd break. Kami diberikan dua kali break, 40 minit dan 20 minit. Jadi aku berhak untuk ada 2nd break aku sendiri;

2 - Aku pekerja eksekutif (Exempt Staff), aku mengikut arahan bekerja lebih masa, sekurang-kurangnya 13 jam sehari, melanggari akta Buruh. Jadi aku berhak punya lebih masa rehat;

3 - Aku supervisor, berkelayakan tinggi dan aku buat kerja dan akan selalunya siap dan memuaskan bos-bos aku...

Dan yang paling penting, dia takkan buang supervisor macam aku..Sebab mereka sayang kat supervisor, takut lari..

Aku akan terima kalau kena warning letter, tapi aku takkan teragak-agak untuk katakan hak-hak aku diatas. Kalau tak diterima, memang aku takkan teragak-agak untuk tender immediately. Aku tak bullshit dengan sape-sape. Kalau aku cakap, aku akan buat.

Aku memang pendendam, aku akan buat sesuatu lepas ni. Aku nampak je minah ni tido atau main game, aku nak amik gambar. Minah ni memang terkenal dok tidur kat Security Post. Siap kau..


***

Saturday, January 9, 2010

Nota 3

***

Some might say, to manage our anger is difficult. Young blood will always can't control their emotion when facing with stress scenario.

I've been transferred to the new area where I've to deal with so many bullshit human related issues. Too many attitude. In this area, lives aging men and women with all kind of attitude. Everyday I keep on telling myself don't let go your emotion in front of them.

Me, some might say a lil bit hot tempered. Yes, indeed. My previous subordinates can know what am I in the mood of, just by looking at my eyes. hmmmm...

My mom once said and taught me a good value. It's an Islam practice by the way.

"Be kind and gentle to all old men and women and you will be bless all the way until you see the Mighty One."

I can tell, it's been 5 months, not a single day I'm striking against them. I tried to manage my anger before I being rude to these people. Thank God, it's quite a relief though.

Some might say if the person keep the anger inside and not letting it go, it will harm the person internally.

I guess quite a few times I was impacted by these.

The big impact was I'm not as cute as before, but still, a lil left on me though.

***

Saturday, January 2, 2010

Out of Reach

***

Do you spend your days without awake
Make damn sure those days end without a word
Forever now your life will end with scars on your brain
Standing on the roof top and start preaching the sermon

24-7 working like an idiot
Sweating for nothing but for the mighty sucker
Forever will end to be like a Darkseeker
Searching, sniffing, running towards thousands of fresh flesh

Paranoid
Anxiety
Stop this! Gone!

So hurry up now
I can't stand on my own ground
I need your help now
Would you let me go? go! go! go!

So hold me up now
I can't stand my own ground
I need your help now
Would you let me go? go! go! go!

Tell me what I'm suppose to do
Coz I don't know
Tell me nightmare becomes real
Coz I don't know how to feel

Tell me exactly what I'm suppose to do
Just leave me on the roadside
Tell me exactly where to drive
Coz I don't know which way to go

Paranoid
Anxiety
Stop this! Gone!

So hurry up now
I can't stand on my own ground
I need your help now
Would you let me go? go! go! go!

So hold me up now
I can't stand my own ground
I need your help now
Would you let me go? go! go! go!

I'm running to your voice
But you were not there
It was an angel
With a lamb of god


Kieng Meng

***