Sunday, December 27, 2009

Steady, Rock, Action 6

***

One of my favourite. A beautiful song blended with a great lyric..
Kudos..




Take a walk I'll hold your hands for now
It's happening, it's happening
Makes it hard to lose another night

I'll pretend that I'm a man for now
It's difficult, it's difficult
To soothe a wounded heart

Before you go, give me all of your love
Before you go, I'll give you all of mine

I'll drink water because my blood has dried
It's different, it's different
Than anything you've seen or heard before

Take a picture, hold that smile forever
I'll drink it everyday till it becomes another skin

Before you go, give me all of your love
Before you go, I'll give you all of mine

If it makes it easier
If it makes it easier to breathe

Fading away
Faith is a friend
You make it or break it

Fading away
Faith is a friend
You make it or break it

If it makes it easier
If it makes it easier
Wish it could be easier
I can't breathe
If it makes it easier
If it makes it easier to breathe

Fading away
Faith is a friend
You make it or break it

Fading away
Faith is a friend
You make it or break it

Wednesday, December 16, 2009

Wednesday, December 2, 2009

Review: The Arrivals

***


The Arrivals adalah satu dokumentari yang mengupas persoalan asas-asas Free Mason dan ketibaan Antichrist atau Dajjal dan segala persiapan yang telah dirancang berdekad lamanya untuk menyambut ketibaan Dajjal ke muka bumi.

Pelbagai teori telah dilontarkan dalam The Arrivals, bermula dengan asas-asas Free Mason sehinggalah siapa mereka yang berada di belakang Free Mason dan siapa mereka yang mencorak kehidupan kita di dunia. Ada juga dibincangkan apakah disebalik kisah Holocaust Yahudi di zaman Nazi, Usamah bin Laden dan September 11.

Setiap video pendek (lebih kurang 10 minit) mempunyai input yang tersendiri dengan dikukuhkan dengan bukti dan asas kepada teori itu dibuat yang diambil kebanyakannya daripada Al-Quran dan daripada siri-siri ceramah dan dokumentari penceramah terkenal dan pemikir-pemikir terkemuka dunia. Secara peribadi, kebanyakan teori dan input boleh diguna pakai dan masuk akal. Ada diantaranya, sukar untuk dipercayai.

Contoh #1

Seperti yang kita pelajari, Dajjal itu bermata satu. Simbol Dajjal berada dimana-mana, wang dolar Amerika, siaran Nickelodeon, filem-filem seperti Monster Inc., Matrix, National Treasure, Aladdin, dan aksi gusti WWF atau WWE; pernah dengar geng New World Order (NWO) yang Triple Edge dan geng-geng dia buat tu kan? Semua ini adalah sebahagian daripada asas-asas simbolik kepada gerakan Free Mason dan cuba membiasakan fikiran kita agar semuanya adalah sesuatu yang biasa atau common.

Contoh #2

Mereka yang mempelopori dunia adalah mereka yang menganuti agama selain dari 3 agama wahyu dari Tuhan yang satu, Jews, Christ, dan Islam, tetapi adalah mereka yang memuja syaitan dan merupakan pengikut Dajjal. Mereka adalah ahli magis dan mengguna pakai ritual-ritual tertentu untuk memanggil makhluk ghaib yang kita ketahui daripada filem-filem Hollywood.




Bagi contoh #2, ia sukar untuk percaya, bukan?

Secara peribadi, masuk akal juga. Kerana terdapat hadis yang mengatakan bahawa semasa kemunculan Dajjal, telah pun ada pengikut Dajjal yang ramai. Ini bererti terdapat golongan di dunia ini sedang bersiap untuk kedatangan Dajjal. Bukan?


Aku baru sahaja selesai / khatam kesemua 51 episod dokumentari ini dan ia berjaya membuka mata dan pemikiran aku terhadap bagaimana dunia ini diuruskan oleh akal manusia yang rakus. Mungkin sebilangan mereka yang sudah menonton akan berada ditengah-tengah untuk percaya atau tidak.

Pelbagai teori telah dirungkaikan dalam The Arrivals dan sedikit sebanyak ia memberi input mengenai apa itu Free Mason dan bagaimana corak atau sistem ini berjalan tanpa sedar. Jika ada yang tidak ketahui apa itu Free Mason, sila google sendiri apa itu Free Mason dahulu. Terdapat juga footage yang mengaitkan dunia hiburan dengan Dajjal, bagaimana mereka meracuni pemikiran manusia untuk memikirkan sesetengah benda itu diterima seadanya walaupun hakikatnya, ia adalah salah untuk dipercayai.

Jika ada sesiapa yang mengetahui isu Madonna, Britney Spears dan Cristina Aguilera bercumbu dalam salah satu MTV Award, tahukah anda mengapa mereka berbuat demikian? Apa simbolik ciuman mereka itu? Semuanya juga dirungkaikan dalam The Arrivals.

Aku sedikit terkejut apabila mengetahui bahawa Menara Berkembar Petronas dan Malaysia keseluruhannya sudah disemaikan benih-benih Free Mason. Agak takut.


Kesimpulannya, sesiapa sahaja harus menonton dokumentari ini, tidak kira anda seorang Muslim, Kristian, atau Yahudi. Dibuat sebagai pedoman dan ilmu dalam mencari pedoman hidup serta membuka minda kita terhadap realiti kehidupan kita yang sebenar. Diakhirnya, anda dapat mengaitkan mengenai sitem kuasa dunia ini dengan sistem kapitalis yang kita sedia maklum. Ia adalah alat dalam merealisasikan Dunia Baru ini. Percaya atau tidak, terserah kepada semua. Tuhan memberi kita akal fikiran supaya berfikir sewajarnya.

Untuk menonton kesemua video, pergi ke Wake Up Project


The Arrivals Part 1: Intro

Tuesday, December 1, 2009

Nota 2

***


Zaman bujang makin merudum...Rakan-rakan yang sebulu makin berkurangan..sorang-sorang dah selamat naik pelamin..terasa macam life dah tak seindah dulu..

Secara tidak sengaja, aku menjadi sangat sebak bila seorang teman rapat akan diijab kabul minggu depan..Awal-awal dulu tak terasa pun..Tapi, dah dekat-dekat ni, tiba-tiba perasaan tu jadi lain..Sangat hiba, sebab hilang seorang kawan bujang yang sebulu dan sekepala..

Aku rasa, dikalangan rakan-rakan yang baca blog aku pun pernah rasai benda ni, lagi-lagi yang perempuan..Sebak kan??

Hmmm me can feel my life is getting darker...

No more hang out yang merapu-rapu..

Soon or later, Me also will follow the steps..

Me don't know what does it feels when every single of my close friends getting married..

Having babies, won't get enough times to hang out with friends frequently like yester years..

Sucks huhhh?






That is the truth about this life given by the Almighty and it's hard to swallow..

Wednesday, November 25, 2009

Petua Buang Kahak

#######
Petua ini sangat berguna kepada semua lebih-lebih lagi bagi mereka yang suka rosakkan paru-paru dengan nikotin rokok..Bagi mereka yang bergelar perokok, paru-paru mereka dan saluran esofogus mereka penuh dengan kahak..Itu kajian saintifik..Kerana apa, itu tak dapat aku jawab..Tapi sememangnya itulah kebenarannya..

Ambil sebatang serai, tumbukkan hujungnya dan masukkan kedalam segelas air suam..
Minum sampai habis..Dengan izin Tuhan, kahak didalam kerangka akan mula berkurang dan menipis jika anda praktikkan dengan kerap..

Selamat mencuba~~


Friday, November 13, 2009

Shopaholic: Item #1






-------
Bilalah aku dapat beli kasut ini...




Classicsportshoes

Sunday, November 8, 2009

Petua Memikat Umang-umang

One of funniest video recorded at Mabul Island..Petua memikat umang-umang keluar dari cengkerang..Diajar secara langsung oleh anak-anak Bajau Laut..haha~~

Thursday, November 5, 2009

Mabul Island

A sweet escape..perkataan paling tepat untuk describe percutian aku ke Pulau Mabul, Sabah..

Sebagai seorang yang gilakan percutian ke pulau, tiada tempat lain yang setanding dengan pulau ini di Malaysia..I'm speechless..

Tempat aku duduk tu dipanggil ScubaJeff Guest House..Tempat ni memang terbaik and more into backpackers style and homestay..Bagi mereka yang inginkan kehidupan santai, wajib duduk disini..Jika tak senang dengan kehidupan berkongsi tandas atau lebih sukakan privasi, nak duduk di tempat yang lebih selesa, ada resort mewah..Tapi, baik korang tak yah datang pulau lah..

ScubaJeff Guesthouse. Rumah diatas laut. Indah..

Jika nak dibandingkan dari segi snorkeling, di Pulau Kapalai adalah yang terbaik pernah aku lalui..Pulau Mabul biasa-biasa sahaja..tapi, keindahan Pulau Mabul, sukar untuk dibandingkan lebih2 lagi dari segi keramahan penduduknya yang terdiri daripada Bajau Laut, Sulu, dan pelarian Filipino..Tidak sedikit terdetik dalam fikiran yang kami tidak selamat disini..Snorkel di Kapalai terasa sangat penat, kerana coral di situ sangat-sangat banyak! Hidupan laut juga sangat banyak dan bermacam-macam rupa..Aku rasa hampir 200 meter kawasan coral reef disitu..Dan dalam kesamaran laut dalam, akan kelihatan lagi coral yang tidak dapat kami pergi kerana ia terletak di kedalaman hampir 10 meter..Aku tak dapat bayangkan jika dapat berscuba disini..

Kami hampir-hampir berscuba..Pemilik tempat itu nak bagi kami pengalaman berscuba dengan hanya membayar RM200 sahaja..Bukan ambil lesen, cuma nak merasai bagaimana nikmat berscuba..Pada mulanya kami semua bersetuju, sebabnya brother Jeff tu kuat mencucuk, tontonkan kami dengan video dan gambar menarik di dasar laut..Tapi bila saja kami dah pergi snorkel sehari suntuk pada hari kedua, kami sudah kepenatan untuk berscuba pada hari ketiga..Tambahan pula, ada yang risau sekiranya tak lepas nak bernafas dengan tangki oksigen di dalam laut..Menyesal pun ada, tapi aku akan sampai ke sana dengan membawa lesen yang sah..Tapi kepuasan bersnokel menghilangkan penyesalan itu..


A pool in the sea..Tempat santai di tengah laut

4 hari dan 3 malam..Memang cukup untuk menerobos masuk ke dalam kehidupan Mabulian..Kepada rakan-rakan diluar sana yang sukakan percutian ke pulau, Mabul Island adalah destinasi yang wajib pergi..Percayalah, korang akan terkedu..Aku sudah pergi ke Perhentian dan Redang, dua tempat paling menarik di Malaysia..Tetapi, setelah sampai ke Mabul, tiada kata yang dapat aku ucapkan..Apa yang ada di Mabul, aku tak pernah alami di Redang atau Perhentian..Layanan yang kami dapat di ScubaJeff juga 1st class. Aku takkan dapat layanan seperti ini jika aku duduk di resort mewah..Kami dapat makan ketam dan ikan fresh pagi-pagi..Siap boleh order nak ikan apa dari orang Bajau Laut yang datang menjual..Kehidupan seperti hidup di kampung..Kami cepat mesra dengan penduduk ScubaJeff..


The Flying Mabulian aka Penyu Merah


Aku bercadang untuk pergi lagi ke Mabul, selain ke Sipadan untuk diving..InsyaAllah..Suatu hari nanti..

Pemandangan sebenar matahari terbenam di ScubaJeff


And the best part is, bangun pagi, buka tingkap bilik, terjun tiruk ke laut..goshh~~
Dan juga, i met with lots of new friends..

Untuk info lebih mengenai ScubaJeff, sila ke sini
.

pictures courtesy of Izwa Hasnan, A Mabulian Member




Tuesday, October 20, 2009

Video: Obesiti

Kalau ada benda ni install kat Malaysia, pasti ramai yang tak obes..


Friday, October 16, 2009

Hilang Punca

Kerjaya



Rumah



Kereta



Duit



Kasut



Gadgets





Sejak kebelakangan ini, aku banyak berfikir tentang kehidupan..Aku tidak tahu apa yang aku cari selama ni..Sejak dari kecil, kita telah diajar di sekolah dengan buku teks, orang yang berjaya adalah orang yang mempunyai kerjaya yang besar, rumah besar, dan kereta mewah..Itulah yang disuapkan kepada kita oleh sistem kapitalis dan kita boleh lihat realiti ini di papan iklan malahan dalam media cetak atau elektronik yang tidak mengenal siang dan malam terus menerus mencuci cara kita berfikir tentang kehidupan...Inilah sistem kapitalis..

Kitaran kerjaya seseorang adalah berbeza..Kitaran ini telah dibentuk zaman berzaman oleh bapak-bapak kapitalis..Kita tidak akan mungkin melihat semua manusia berkerjaya sebagai doktor..Tidak semua manusia akan bergelar jurutera terkemuka..Tidak semua manusia akan menjadi peguam terkenal..Pasti akan ada manusia yang akan bergelar sebagai operator pengeluaran dan pekerja ladang dan estet..Ini kerana ini adalah sistem kapitalis..Tidak semua akan berjaya di dalam kolej atau di universiti..Ini kerana telah diletakkan sistem kuota, berapa peratus yang perlu diluluskan dan berapa banyak manusia yang perlu digagalkan..Kuota ini dilahirkan oleh pemain sistem kapitalis..Selain itu juga, tidak semua manusia itu dianugerahkan dengan akal fikiran yang bijak atau separa bijak..Akan ada yang kurang bijak..Kenyataan inilah dijadikan idea sistem kapitalis dan sistem ini tidak akan berhenti kerana sampai kiamat pun pecahan-pecahan ini akan berterusan..Inilah kitaran kapitalis..Dimana ada ketua, disitulah akan ada batak-batak pencacai..Jika tidak ada pencacai, siapa mahu menjalankan kilang-kilang dan estet-estet?

Aku runsing dengan keadaan aku..Pada masa ini akal fikiran sangat tidak terkawal. Aku sering berfikir bahawa, apa sebenarnya yang aku inginkan?

Aku memang inginkan sebuah rumah..Sudah berpuluh rumah telah aku tengok dan setiap kali itulah, aku membuat keputusan untuk membeli..Tetapi, dalam pada masa yang sama, satu perasaan ini membuatkan aku hilang pendirian untuk meneruskan hajat. Jujur aku cakap, aku bingung..Tidak tahu kenapa dalam sesaat sahaja keinginan itu boleh hilang sekelip mata..Soalan yang sama sering berligat dalam kepala; Adakah ini yang aku nak?

Manusia selalu memikirkan kerjaya bersamaan dengan duit. Bekerja untuk mendapatkan duit..Dunia tidak bererti jika tidak berduit. Inilah pemikiran kapitalis yang disuap kepada kita..Aku sering tertanya-tanya, kenapa aku perlu bekerja? Adakah kerana duit atau kerana sistem telah mengajar aku, berkerjalah untuk mendapatkan duit..Aku sering percaya, jika kita bekerja dengan hati yang ikhlas dan bukan kerana pulangan, kita akan gembira..Dan aku masih mencari jawapan untuk itu..

Erti kehidupan yang sebenar bagi aku, telah hilang..Untuk sekalian manusia di dunia, kita telah hilang punca..Hilang kepercayaan tentang kehidupan..Disebabkan kemahuan dunia atau itu kemahuan aku sendiri..

Aku terasa seperti aku telah menyimpang jauh..Persimpangan dilema seorang hamba yang lemas dalam kehidupan kapitalis..Sistem kapitalis bukan berpaksikan Kaabah, tetapi berpaksikan kepada........Wang..

Manusia lalai kerana terus-terusan memikirkan tentang bagaimana cara untuk terus bernafas di dunia..Tanpa meletakkan asas yang paling penting iaitu semua ini, adalah kerana Tuhan..Aku hilang punca kerana kelalaian ini..Kelalaian terhadap wang yang banyak dan takut terhadap kegagalan untuk hidup di dunia kerana tidak mempunyai keperluan-keperluan dunia yang disenaraikan di atas..

Dalam mencari-cari jawapan kepada erti kehidupan, aku bercadang untuk menziarah Kaabah hujung tahun ini..Sudah lama aku inginkan..Aku rasa tempat ini sesuai untuk menemui jalan sebenar kehidupan..

Tetapi aku punya satu masalah besar..sangat besar...






Aku tidak punya wang yang cukup..Ia menelan belanja hampir enam ribu ringgit Malaysia untuk terbang ke Tanah Haram..

Wednesday, October 14, 2009

Review: Papadom



Papadom...Aku pun confuse kenapa dipilih tajuk Papadom..

Aku seorang peminat Afdlin Shauki dan aku selalu percaya yang dia mengambil nama aku, cuma ubah Q dengan K..Tapi, aku tak kesah..Dengan nama tu la dia jadi femes sekarang..

Aku bukan peminat filem Melayu, lebih-lebih lagi jika Prof Mamak yang bikin. Tapi, jika Afdlin yang bikin, memang wajib tonton..

Filem ini adalah refleksi diri Afdlin Shauki sendiri seperti yang tertulis dalam blognya..Ternyata, filem ini adalah filem terbaik pernah dihasilkan Shauki.....Ops..terasa kekok panggil dia Shauk(q)i..Afdlin lah..Ya, terbaik..No wonder la sebelum ditayangkan, dah dinobatkan Filem Terbaik dalam Festival Fielm Malaysia baru-baru ini..




Bagi aku, filem ni membuatkan penonton secara tak langsung mendalami perasaan Saadom..Ya, aku pun terasa macam aku tengah berlakon watak Saadom pada masa tu..Riak wajah Afdlin sangat real dan dia menjiwai watak Saadom dengan penuh khusyuk dan tawadhu'..

Berapa banyak scene pemecah perut yang membuatkan penonton tak kering gusi, juga diselitkan scene yang membuatkan korang mendengar tangisan di dalam panggung..Aku mengaku, filem ini berjaya membuatkan mata aku bergenang, lebih-lebih lagi semasa Saadom menangis teresak-esak dan cuba menerangkan kepada Miasara kenapa dia sanggup berbuat apa saja demi anaknya yang satu walaupun Saadom tahu, dia tidak punya kehidupan lain melainkan anaknya..

Sesungguhnya filem ini terlalu mulia untuk dibeli dari cina cetak rompak..Jangan beli cetak rompak! Kepada yang belum berpeluang menonton, pergi sekarang dan jangan pandang belakang..Bawak sedara mara, anak bini, teman-teman terus ke panggung wayang berdekatan..Pedulikan bos korang..Pergi sekarang! Anda tidak akan menyesal..Mesti nak tengok kali kedua..Aku sedang bersiap untuk nonton lagi..


To Afdlin Shauki: Kudos to you!


ow ya..kudos to Liyana Jasmay yang tomey..



p/s: Miasara dapat 20A, tapi pergi sambung degree perfileman kat UiTM..logik tak? Kenapa mesti UiTM????
tak standard..ow me lord!!

dan aku lapar sama nasi kandar..moh pakat ke USM?

Tuesday, October 13, 2009

Nota 1

"Mu tahu dok, ghama dok tanyo kaba Dondunks pah gi mano doh! Dok denga kaba lamo..Maeng supo oghe gilo dok kaba make geh gapo, kube habih maeng! haha Dulu kito dok kaba demo dok tengok ko'ghe..Dok cayo aku.."



"Guano mu tahu?"



"Ado oghe USM dok tanyo aku lah! Maeng kube habih, kalu duk tengok balik dale bilik, suko aku tengok..haha"



"Mu bia beto..Dok cayo aku ado oghe tanyo Dondunks."



Kadang-kadang tu, kita tak tahu apa yang kita buat tu ada memberi kesan kepada manusia di persekitaran.. Tapi dalam kes Dondunks ni, sampai sekarang aku tak percaya yang teks di atas yang dihantar seorang ahli band member Dondunks, benar atau tidak.. Seriously, tak boleh terima..


Nak kata rockstar, tak de lah.. Kami hanya main lagu cover..masa itu masih muda, tak belajar lagi nak buat lagu sendiri..Tapi jujurnya, kami memang punya follower yang agak ramai..Itupun kerana support dari kawan-kawan..Promosi percuma, mereka yang war-warkan kepada semua tentang kami..

Tapi, itulah..Aku masih lagi mencari idea untuk membuat hipotesis apakah kesan yang signifikan telah diberikan oleh Dondunks kepada semua..Tapi bila pikir-pikir balik kes ada orang tanya khabar tu, aku tersenyum sendirian jugak laa..heee~~ tak sangka..


Lagi satu, aku memang rindukan Dondunks.

Aku dah draft satu message dalam h/p aku..Ia berbunyi..






"Are you guys up for a REUNION?"







Gambar masa 1st year, 1st performance kami di USM..tengok muka aku, sangat muda..


p/s: time battle of the band, cover lagu The New, by Interpol dan lagu Kopratasa Masihkah Kau Ingat versi Ska..teringat aku main time tu..memang tangkap puas..

Sunday, October 4, 2009

Short Messages

Jam menunjukkan pukul 815am.


Message #1

Boss #1: 830am meet me in my office.



Message #2

Boss #2: Meet me at my office at 9. Call E*** as well.



Message #3

Boss #3: Meeting brought 4wd to 9am. Please come now.




Agak-agak apa jawapan aku dan apa aku buat?

Thursday, October 1, 2009

Review: 15Malaysia

15Malaysia is a short film project. It consists of 15 short films made by 15 Malaysian filmmakers. These films not only deal with socio-political issues in Malaysia, they also feature some of the best-known faces in the country, including actors, musicians and top political leaders. Arwah Yasmin Ahmad also contributing one of these 15 short films called Chocolate.

Tuan Guru Nik Aziz, Khairy Jamaluddin, Tian Chua, Jason Lo, Dato Liow Tiong Lai, Zaid Ibrahim, Adibah Noor, Sharifah Amani, and Amber Chia are among main actors in these films. Namewee, the controversial Negarakuku rap singer, also made an appearance as a lead actor.

Khairy Jamaluddin also known as KJ as Malaysians called him, made a tremendous performance for being a cab driver which saw him get a lot of kudos from everyone who watch Meter. He has a talent though.

One of my favourite film is Potong Saga. It is a laugh out loud film. The main actor, Namewee was caught in misintepret the Islamic law when he wants to open an Islamic bank account.

Harith Iskandar starred in Slovak Sling where a polotician tries to entice his opposition to switch party as an illegal DVD seller looks on to gain some useful knowledge.

I must say that after watching this, all of the subjects were true and it does make sense. It's really happening in our country, if you notice it or not. When we are living in a Draconian country and 'silent' is the code of law, this is one of our way to express our feelings and what we thought of Malaysia.

15Malaysia is a recipe of Malaysia, which consist of every aspects, from the negative stand point and also the positive side of Malaysia. These 15s will be binded together and to be named as Malaysia.

It is good for the people of the world to know more about Malaysia.

For more videos, go to 15Malaysia






Wednesday, September 23, 2009

Theme Song H1N1

Beware and take the lesson from this theme song..

Enjoy~~

Saturday, September 19, 2009

Hobi Baru


Minggu lalu pergi ke Wangsa Walk Mall di Wangsa Maju. Pada masa itu baru beberapa hari ia dibuka. Aku tak tahu nak kemana sesudah pulang dari Citi Bank untuk melangsaikan hutang. Jadi terus kesini..

Aku secara jujur memang liat untuk membaca, lagi-lagi jika karya membosankan tentang sejarah Malaysia. Jika sejarah yang bertentangan, lain cerita..Meletup-letup jiwa nak membaca..Novel, ada sedikit ke arah itu..Aku sudah punya karya ulung Mario Puzo's Godfather dan The Last Don, original..tapi sudah lama hilang..celaka~

Aku terus masuk ke kedai buku Popular, itupun aku teringat seorang sahabat di kilang dia tercari-cari buku Malaysia Kita, buku untuk pembacaan pengambil peperiksaan kemasukan ke kerajaan.

Sedang mencari-cari, aku terfikir tentang cukai pendapatan.



Untuk tahun ini, aku langsung tidak ada apa-apa benda dapat ditolak daripada cukai aku.
5 bulan aku beli majalah ROTTW tanpa resit. Itu sudah hampit RM30 tidak dapat aku tuntut..

Shit!


Lantas aku terfikir untuk membeli belah buku..Buku yang diatas ni yang aku beli tempoh hari..
Sebuah novel agung masa kini, The Interpretation of Murder dan sebuah lagi adalah buku Grammar for Good English, untuk memperbaiki English tunggang langgang aku..hehe


Masuk gaji ni ingat nak beli Stephenie Meyer's Twilight, complete saga..yeahhh!!



p/s: nak cari balik semua koleksi karya Mario Puzo dalam e-bay

Friday, September 18, 2009

Iftar #3

Sambungan iftar di The Castle, Jalan Damai




Don't judge the book by its cover

Ini hamper company aku kasi..Aku rasa semua orang kat kilang sangat teruja apabila mendapat hamper yang sangat besar..Masa beratur nak amik pun boleh traffic jam satu kilang..Gila megah dapat bawak naik bas kilang..Ada yang merancang nak malapah hamper ni sampai ke kampung dan di pagi raya..Siap nak bawak naik bas balik kampung tanpa dilapah lagi..Mereka tak tahu apa yang ada di dalam..Pasti pagi raya mereka hampa..kompem..hahaha~~ ini hamper memang pandai menarik perhatian..hahaha~~ Selamat membuka hamper kepada rakan-rakan..

Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Malaysia ke-46




Jangan lupa pada mereka di seberang laut, Sabah dan Sarawak kerana mereka sebahagian daripada kita. Ingatlah mereka yang sebenarnya memperjuangkan kemerdekaan.


Tuesday, September 15, 2009

Iftar #2

Swiss Garden KL, Jalan Pudu







Sempat lagi pergi melalak..haihhh~

Sunday, September 13, 2009

Selamat Menempuh Malam Tujuh Liku


Selamat beribadah di akhir-akhir Ramadhan ini..Moga Allah perkenan untuk menemukan kita dengan malam Lailatul Qadr, insyaAllah..

Saturday, September 12, 2009

Steady, Rock, Action 4

I gotta say that this song makes me flying in the sky and ease the headache, even though the words are so soooooo troublesome..

....and now I'm in love with Lenka..




Nahh..another sweet song..



Sweet song for a flirting session, perhaps..~~

Sunday, September 6, 2009

Petua Dapat Anak Lelaki

Terdapat banyak petua dan kaedah untuk mereka yang diluar sana untuk merancang mendapatkan anak lelaki atau anak perempuan. Baru-baru ini kita dirungkaikan dengan kaedah tradisional masyarakat China bagaimana melihat tarikh-tarikh yang dikatakan boleh membantu pasangan untuk merancang masa yang sesuai.

Bagi masyarakat Melayu, terdapat satu petua untuk mendapatkan anak lelaki.

Petuanya adalah minum Tongkat Ali dengan kerap.

Ini benar. Seorang teman berkata,

"Hang tau tak, bapak aku,...(berhenti kejap sambil menghirup Kacip Fatimah),

"Dia minum Tongkat Ali hang tau..Dapat 5 anak jantan!!"

Sambungnya lagi, "La ni, aku nak minum Kacip Fatimah, nak dapat anak pompuan. hang tengok je lah."



Bagi pasangan diluar sana, selamat mencuba..


**picture taken from indonesia tongkat ali

Saturday, September 5, 2009

Hang Tuah Gagal SPM

Aku gelak sampai tercirit..

Wednesday, September 2, 2009

Cerita di Bazaar Ramadhan #1

Hari Isnin lepas, pergi ke Bazaar Ramadhan Keramat AU, di seberang jalan kilang TIM..bazaar ini sangat membosankan..Nasib baik ada Murtabak Singapura yang tersohor..Membe yang berwarganegara Singapura juga cakap murtabak kat sini tarbaik..

Aku pergi membeli juadah manisan berbuka..Target aku adalah kuih yang menyerupai kura-kura (maaf,aku tak tau nama haha) dan kuih gulung..

Kalu ikutkan, 5 biji kuih sama dengan RM2..

Aku katakan pada brother 1,

"Bang, bagi kuih yg ni (sambil tunjuk kuih tu) singgit, yang tu singgit."

Brother 1 - "5 keping dua hinggit bang."

Aku - "Tau, bagi singgit singgit."

Brother 1 - "Tak bang, tak. 5 keping dua hinggit."

Aku - "Ya Rabbi. Aku cakap aku nak singgit singgit. Takkan tak boleh."

Brother 1 berbisik dekat Brother 2 - "Camne nak buat singgit singgit?"

Brother 2 - "Buat la singgit singgit dol. Bahagi la dua."

Brother 1 - "Hmmm yang sebijik tu nak potong dua?"

"Kepapppppp!!!"

Bunyi aku tepuk dahi dan pejamkan mata sambil menggelengkan kepala..

Sengal tahap Gaban..Benda simple pun tak leh nak pusing..

Payah sangat ke request aku tu??

Muhammad Hakim

My favourite nephew..


Tuesday, September 1, 2009

Melayu Sentimantalist

Aku pelik..Lelaki Melayu memang seorang yang pantang dengan percintaan..

Kerana perempuan, kawan-kawan boleh dilupakan..

Kerana perempuan, kawan-kawan sanggup dicantas..

Kerana perempuan, tiada perbezaan antara Tuhan dan Dewi di dunia..


Pedulikan..Mereka bukan kawan-kawan aku, jika ada..

You guys suck!!~~

Steady, Rock, Action 3

With all due respect, I would love to dedicate this song to the Malaysian Government.
I HEART my country.



(I tried to be honest though)

Terima kasih Dum Dum Tak~

Sunday, August 30, 2009

Karutan di bilik tidur

Semenjak aku dapat bergomol dengan Brad (sila baca posting Dari Suram ke Ceria), aku banyak habiskan masa di dalam bilik..Menghabiskan masa untuk bermain lagu-lagu dalam set list jamming akan datang..

Tapi aku punya masalah kecil. Bukan besar, kecil sahaja.

Sejak aku belajar bermain gitar, aku punya masalah dalam mengasah jari kelingking aku untuk menyokong permainan gitar aku..Jari ini sajalah yang masih lagi keras apabila bermain..Damn it..Aku masih lagi cuba melentorkannya..Semoga kau kendur wahai jari kecil..

Aku punya satu lagu ciptaan..Tidak hebat..Tapi agak membuatkan aku bangga dengan diri aku..Semestinya, bila ada ciptaan sendiri, pasti kita akan terasa puas..

Adakah ini namanya syok sendiri??Hmmm no komen!!

Aku tidak mahu perdengarkan kepada teman-teman..Pasti soalan diatas ni terpacul daripada mulut-mulut mereka..Jadi, baik tak payah..Ia akan menjadi simpanan peribadi..Mungkin aku akan cuba sampaikan kepada rakan-rakan band dalam sesi jamming akan datang..Tapi, masih lagi tidak ada lirik..

Semasa aku mula bekerja di Setiawangsa, pekerjaan aku sangat membosankan..Pergi tengok tanah, jumpa orang-orang gomen, jumpa pengukur tanah, jumpa kontraktor, jumpa dengan kerabat diRaja, macam-macam orang aku jumpa..Itu kerja aku, macam runner..Tulis minit-minit mesyuarat pun aku!! Jadi apabila aku duduk di pejabat, aku tiada kerja kerana kerja aku lebih di luar..Banyak aku tulis lirik-lirik yang merepek..Ada diantaranya aku muatkan di dalam blog Friendster..Banyak membaca tulisan agung dan tulisan rakan-rakan memberikan aku idea sedikit sebanyak..Masih banyak yang aku perlu perbaiki..

Semenjak dari itu, aku langsung tiada masa untuk membaca, apatah lagi untuk menggunakan pak cik Google untuk melihat karya-karya asing..Aku juga suka membaca lirik-lirik lagu di luar sana..

Idea aku sudah mati..

Aku masih lagi mengharap dapat aktif membuat show seperti di zaman USM dahulu kala..Kami memang band yang laku macam goreng pisang..Bukan hebat, tapi kami satu-satunya band yang dapat bergerak di zaman kongkongan yang agak hebat di USM. Hampir 10 tahun tidak ada band yang dapat beraksi di pentas, sehinggalah kami dapat mencari lubang-lubang kerana terdapat ramai kenalan yang berpangkat di peringkat pelajar, dan agak gembira apabila Lebai pengetua kolej atau di USM dipanggil Desasiswa, sangat-sangat supportive!!

Bayangkan kami dapat beraksi seperti konsert tour yang hanya memaparkan satu band dalam masa 2 jam!! Mati kutu kami nak main lagu apa dalam 2 jam..Set list kami hanya dirancang untuk setengah jam..Memang puas hati, tapi agak melalut la sebab tiada perancangan sampaikan kami pun terasa nak muntah kepenatan..

Brad banyak berjasa kepada aku sekarang. Sya, gitar elektrik sudah lama tidak disentuh..Tali semuanya sudah berkarat..Masih lagi terbiar didalam sarung hitam di penjuru bilik..Aku tiada masa untuk hantar Sya pergi servis di kedai..Lagipun, perlu berjimat untuk Raya..haih..

Tapi walau apapun, ciptaan lagu sendiri bagi aku bukan bermakna mereka itu syok sendiri, kerana lagu itu lahir dari hati..Kita cuba untuk berkongsi cerita tentang diri kepada orang, terserah kepada mereka untuk terima atau tidak..Ia adalah bersifat peribadi, sebuah cerita yang diciptakan dalam bentuk lagu, dan juga...

Ia adalah sebuah diari..

Friday, August 28, 2009

Iftar #1

The Castle, Jalan Damai



Burrrrrppppp!!!

Thursday, August 27, 2009

Dalam Kotak Fikiran


Aku rindukan laut dan pantai..

Wednesday, August 26, 2009

Gomen dan Swasta

Aku benci bila ada orang memperlekehkan kerja aku sekarang. Ya, aku kerja di sebuah kilang semikonduktor, paling masyhur di dunia. Lebih-lebih lagi jika ada keluarga sendiri yang perlekehkan kerja aku.

Gaji rendah? >>>Tinggi beb
Pencen? >>> Ada beb. Ingat gomen je ke ada pencen? ptuihh..

Kenapa sukar untuk orang menghargai apa yang kita buat? It's really annoying and makes me sad..

***Aku sedang mendengar ceramah perdana dari bapak mengenai kerja di kerajaan dan aku sedang buat-buat menulis nota padahal sedang menulis entri ini..kih3

Benci

Tuesday, August 25, 2009

Kejadian di kilang dalam bulan Ramadhan

7pm - Sampai kilang

710pm - Amik people number, kena perli 5 minit dengan coordinator sebab transfer orang building to building..Layankan aja 5 minit tu..

720pm - Turun bawah cek makanan dan minuman..tahun ni tak yah tuang air, teh tarik suam dari dalam balang..nice and warm..menyumpah-nyumpah kalau makanan dirembat orang yg lalu lalang..kuang hajau nak curik gak makanan..Aku tak redha..Makan sambil mengumpat dengan Operator bawahan..

725pm - Berjalan ke smoking area..Pening semasa sedutan pertama..Sekurang-kurang 2 batang..nikmat..

740pm - Update..update..update..kuliah maghrib dengan Supervisor baru, pimpinan aku..penat dok ngajar tak paham-paham..

10pm - masuk production line, usha-usha budak malam buat apa..still buat 'bank'..bangsat..sifat Assobiyah masih kuat..

12am - huha huha kat luar sambil makan..time ni la baru aku dapat makan berat..

2am - sambung kuliah qiyamullail kat ofis..

Ini hidup baru aku dikala kerja malam..WTF..

p/s: korang siap la kerja pagi nnt..aku harap-harap sangat korang kena rejam sampai sesak nafas..bagi korang sedar sikit..lembap nak mampus..kerja dah bertahun-tahun, ada experience..ptuih!!

Friday, August 21, 2009

The Wicked Guys in Port Dickson

Hujung minggu lepas aku ke Port Dickson dengan rakan-rakan lama..Boleh tahan gak la pantai PD tu..Mungkin sebab aku duduk kat Bayu Beach Resort, jadi pantai private, cun sikit..Aku malas nak bercerita..Biarkan gambar-gambar ini bercerita..

p/s: tak sabar nak ke Pulau Mabul..damn excited..





Monday, August 10, 2009

Hidup Baru di Tempat Lama

Aku sangat hargai kehidupan aku sekarang lagi-lagi sesudah masuk kerja seorang manusia normal bekerja di siang hari. Sekurang-kurangnya hidup aku tak kusut disebabkan sebelum ini aku kehilangan aktiviti-aktiviti sosial yang aku tak boleh tolak dalam hidup aku. Walaupun begitu, hujung minggu aku tetap kena datang kerja sebab coverage tak cukup lagi. Tapi mungkin ini semua hanya sementara, ura-ura aku dengar kena masuk shift balik. Walau apapun aku akan cherish this moment to the max. Banyak aktiviti hujung minggu aku boleh buat. Walaupun gaji dipotong, aku akan tetap akan push to the max aktiviti-aktiviti sosial. Duit boleh dicari. Banyak lubang boleh digali. Yang penting bijak mencari lubuk yang ada ganjaran, walaupun sebesar zarah.

Cuma yang tak syok nye kerja macam gampang di siang hari. Aktiviti makan aku lari habis. Ramai kenalan dah cakap aku makin kurus dan cekung gara-gara aktiviti memerah otak sampai tak tau nak fikir macam mana nak buat dah. Kadang-kadang fikir macam aku datang tempat baru ni tiada perubahan dapat dibuat. Gara-gara mencari buah fikiran ni lah aku banyak berfikir tapi tak dapat keluar apa-apa yang membuahkan hasil, lantas kepala dah weng tak tau nak fikir apa dah. Maka dengan itu aku amat bersetuju dengan kata-kata orang bahawa memerah otak lebih memenatkan daripada membanting tulang. Memang benar!

Maka dengan itu aku sudah tidak ada perasaan ghairah untuk bekerja seperti dulu walaupun ada pasukan yang masih mempercayai diri aku. Aku tiada kuasa lagi untuk kerja normal seperti ini. Lanciauuu...

Pokoknya, apabila akar umbi tidak kukuh, perubahan agak sukar untuk diubah dan ramai yang tidak mempercayai bahawa perkara remeh temeh yang terjadi di peringkat akar umbi dapat memberi impak yang besar. Benda ni la yang tidak diselesaikan dahulu kala. Maka dengan itu kerja aku bertambah sukar kerana terpaksa mendengar keluhan akar umbi dan memerah otak apa cara yang dapat mengubah persekitaran yang tidak sihat. Sebab tu la aku sangat letih. Fizikal tidak letih, tapi otak aku dah berhenti daripada berputar!

Nampaknya terbantut lagi aktiviti pencarian. Aktiviti sosial terpaksa dibatalkan kerana kepenatan. Masa semakin suntuk, aku ada empat bulan sebelum bulan Disember..Tolong!!

Sunday, August 2, 2009

Steady, Rock, Action 2

Untuk rakan-rakan yang gagal dalam percintaan, merasakan tekanan di tempat kerja, dan punya masalah-masalah yang lain, Move Along.





Lyrics | All American Rejects Lyrics | Move Along Lyrics

Kita adalah Kapitalis

1 - Suka makan untung atas angin.

2 - Mengurangkan kos semaksimum mungkin. Tak nak keluarkan modal kalau boleh.

3 - Maksimumkan keuntungan dan melipat gandakan harga jualan. Tak peduli orang lain, janji dapat duit.

4 - Tidak pedulikan apa akan jadi pada sekeliling. i.e: pasar malam, main buang je saki baki atau sampah bertebaran atas jalan.

Dalam tak sedar, memang kita ada buat benda ni bila kita buat side business. Kan?

Wednesday, July 29, 2009

Kahwin, Berdekah-dekah, Berasap, Melalak, Mabuk-mabuk, Dan Jalan-jalan



Malam Ahad ke Shah Alam untuk menghadiri jemputan kenduri kahwin Battah, membe sekolah SMAP Labu beriklim Dini. Dan pada hari tu aku sangat penat, kerja di pagi hari, hanya pulang ke rumah jam 4 pagi semalaman menjadi kelawar di kota Shah Alam dan Klang, hingga membuatkan aku lewat ke kerja pada pagi Ahad yang bermandikan hujan, membuatkan aku bangkit lewat dan bertolak ke pejabat dengan tersenyum keseorangan semasa memandu tanpa mengetahui bahawa hari itu akan dibambu di dalam meeting room..Malamnya pulang kerja aku tertidur di sofa jam 9 malam dan bangun semula hampir 9 pagi esoknya di sofa yang sama dan sekali lagi aku lewat ke kerja..Damn best gila dapat pegi kerja lambat..sekali sekala..Peduli apa aku dah keje macam manusia sekarang..

One of unforgettable small gathering ever..Boleh tahan release stress aku..Sedikit sebanyak membantu aku lupakan hal kerja yang benar-benar fatap wal al-fatap..Harap dapat buat camni lagi..Mungkin bulan 12 nanti jika diizinkan..Labu, aku akan datang..

Wednesday, July 22, 2009

Dari Suram ke Ceria

Hari ni aku masuk shift asal aku, itupun sebab partner aku cuti jadi kena cover dia. Seperti biasa, muka masih monyok memikirkan masa depan dan seorang teman a.k.a. makcik di tempat baru memang perasan aku sedikit 'down' semenjak berpindah. Tapi, apa orang peduli. Lantaq pi laa..

Balik kerja, bekas operator dan technician ajak berpesta makan durian di Melewati, tapi kedatangan aku lewat. Tapi aku tak hirau lantas terus sebat 2 bijik. Damn nice..Hmmm aku jadi ceria dan sungguh tenang bila bersama mereka. Berborak kosong, melihat kehadapan, dan sakat menyakat. Shit, mereka best. hmmm aku rasa aku ni sentimental sungguh pulak dah. kah kah kah

Sebelum balik, seorang teman buat surprise kat aku, dia bagi sebuah gitar kapuk datangnya dari Bandung atau aku nak jugak panggil ia adalah sebuah gitar akustik...hahahaha gile terkezut aku!!mangaihh..Bikin aku sungguh bahagia dan kaget terkezut disebabkan aku memang nak beli sebijik masuk gaji nanti..Macam tau-tau je Li??? hahaha dan sekarang aku sudah punya teman di bilik untuk digomol.. lalalalala~~~~

Thank You Fadzli dan isteri yang sweet!!! (^_^)

Sesiapa ada cadangan nama untuk gitar ni??

Mona Fendi @ Dukun



Cite Mona Fendi dah lama difilemkan. Aku pernah tengok video ni 3 tahun lepas tapi tak tau la yang ni update yang paling latest punya. Tak sure la Disember tahun ni ke atau 3 tahun lepas punya cite..Finas tak bagi tayang sebab keluarga si Dukun tak bagi..Kalu sesiapa dapat copy filem ni dan dilanunkan, pasti aku beli dan pasti kaya si lanun tu..kompem laku gila lah..

Kalau nak tengok bekas rumah si dukun, datang la ke area rumah aku, Taman Berjaya di Kayu Hijau @ Greenwood..Sampai sekarang tak siapa berani beli..Masa aku tak tau rumah tu rumah si dukun, tergerak hati jugak nak beli rumah tu sebab bertahun-tahun kosong..Tapi bila dah tau, hmmmm kecut teloq..no wonder la tak siapa mau..tapi rumah tu jadi port gak, pencuri besi punggah barang, tempat pemotong rumput dok tido, tempat mencucuk jarum kat lengan, tempat anak-anak muda lukis graffiti, dan juga tempat parti politik pacak bendera masa musim pilihanraya..

Terima kasih kepada Baldi Merah sebab refresh aku dgn entry dia bertajuk Dukun = Mona Fendi

Tuesday, July 21, 2009

Manchester United Asia Tour @ Malaysia
















Musim ni, aku jangkakan pasukan syaitan merah akan kembali ke taktik tradisional mereka 4-4-2..Michael Owen akan memainkan peranan sebagai seorang typical striker dan juga Valencia dan Nani flying down the wing yang dipuja-puja oleh hardcore fans syaitan merah..Ya, siapa berani bangkang dengan aku yang hardcore fans tak suka typical striker dan winger di Old Trafford? Itulah yang dirindukan oleh hardcore ini..Itupun jika Sir Alex tak takut kehilangan Berba yang cool habis tu habis season nanti macam Tevez..

Owen sudah menjadi seperti instant hero. Aku sangat teruja bila melihat dia beraksi dalam dua perlawanan yang lepas. Sentuhan kemas, finishing masih lagi berbisa dan dia tahu kemana dia perlu berlari, itulah typical striker yang disukai..

Thank you Syaitan Merah kerana singgah di Malaysia dan, you rock my weekend!!
Tak lupa juga kepada Encik Lumix yang boleh zoom jauh gila tak ingat..You make me smile bro!!

Shit, tak boleh lupakan game tadi..Owen, I'm in love..