Tuesday, December 30, 2008

God Save Palestine!!

For the past 3 days i tried to "google" for updates and any leaking stories from Gaza Strip. Here is what i found:

Against all odds, there are still blog posts coming out of Gaza, and bloggers are vividly describing the fear they are filled with in the face of ongoing Israeli attacks.

Exiled says he is no hero:

على قيد الحياة ولكني لست بخير
وقد اكون في اي لحظة على قيد الموت لاكون بخير
فالاموات وحدهم آمنون في غزة

تركت شقتي وذهبت انا وزوجتي الى بيت العائلة،ليس بحثا عن مكانا آمناً من القصف
احب ان اكون بجانب امي في هذه الاحوال

لست بطلا،كابن اخي الصغير ارتعش من الصوت المعدني المتفجر في الهواء القريب
ولكني اكبت رعشتي خجلا،فلست بطلا

I am still alive, but not OK.
And at any moment I may be within sight of death, and will be OK.
Only the dead are safe in Gaza.
I left my flat and my wife and I went to the family home, but not searching for a safe place from the bombing.
I want to be next to my mother in such circumstances.
I am not a hero; like my young nephew I am trembling from the explosive metal sound in the air nearby.
But I hold back my trembling in embarrassment; I am not a hero.

Laila El-Haddad, who blogs at Raising Yousuf and Noor, is in touch with her parents in Gaza:

My father just called to inform me he was ok – after warplanes bombed the Islamic University there, considered to be the Strip's premiere academic institution.

A little later I called my mother, only to hear her crying on the phone. “The planes are overhead” she cried “the planes are overhead”. I tried to calm her down – planes overhead mean the “target” is further away. But in such moments of intense fear, there is no room for rationality and logic.

Another Gazan blogger, Dr. Mona El-Farra is currently in the UK, and is watching what is happening in despair:

With an aching heart I continue to watch Gaza from a distance. I cannot turn the TV off, cannot detach myself from what is going on there. Not while my medical colleagues work hard under such extraordinarily circumstances. Not while my friends, my family, and the whole population of Gaza face such horrible atrocities and constant fear. The nightmare isn’t over.

Canadian human rights activist Eva Bartlett, who blogs at In Gaza, describes how she is trying to cope:

How to explain this feeling? I am physically numb to the explosions, not that I am in any way brave, but just physically unaffected. This is useful, it allows me to continue to write, to photograph, to speak. But it is my rational side which is continuing these things. Alberto, a Spanish journalist sitting next to me, helps me to recall that last night I told him: “I’m so focused on conveying the eyewitness account that I’m not thinking about danger.”

[…]

It’s nearly impossible to finish this entry…still more explosions are erupting every few minutes: a car in Al Bureijj camp, central Gaza, another hit in the Zaytoun residential area of Gaza City, another in the north… This time, it is not the electricity that prevents me from writing, nor certainly not want of words or information. It is that the appalling bombing at close range that Israel is unleashing on us here in Gaza, since just after 11 am on December 27th continues at full speed, full strength, despite over 300 dead and over 800 injured, by conservative estimates (1000 by other estimates), not including the victims and casualties from the latest and ongoing attacks. The outside world rightfully wants to know what is going on in Gaza, and I too want to know, even though I am here. Gaza has become isolated areas, where people are trapped in their homes for fear of being out on the streets. And, as it turns out, even homes are not safe. There is no where safe in Gaza. Any place can be a target. Any target can be justified as being a planned target or being closed to a planned target.

In a later post, she simply says:

For now…i prepare for no electricity, no internet, and the worst
i’m praying that you will do your part outside Gaza to end this horror
7 more killed, 10s wounded in latest attack in north of gaza

Go here for more eye-witness
More blogs here

Thursday, December 25, 2008

TAG lagi

Cik Kirana,

Enjoy dan terima kasih..

1.do you think you are hot?
soalan pertama pun dah buat aku kaget..NOPE

2.upload your favorite picture of you!



3.Why do you like that picture ?
hmm let me think..It's the hair!!

4.When was the last time you ate pizza?
Lunch with colleagues, last month kot..

5.The last song you listen to ?
Tonight, Tonight - Smashing Pumpkins

6.What are you doing right now besides this ?
Farting

7.What name would you prefer besides yours ?
Meng, Matkie, Kieng, Kacak

8.People to tag :
a) Erna b) Miza

9.Who is number one ?
Family

10.Number three is having a relationship with ?
She's engaged lah..don't know who..haihhh

11.Say something about number five ?
Got 10 days forced vacation..hahaha gembira, tapi risau..

12.How about number four ?
Dondunks

13.Who is number two ?
People that i call FRIENDS...

Saturday, December 20, 2008

A Tribute: Azhan Atan Akademi Nasyid

Tersentuh Jiwa...

Azhan Atan - Juara Akademi Nasyid

Friday, December 19, 2008

A Tribute: Azam Zaki lafaz akad nikah

Moga-moga Azam x jadi sengal dan merosakkan majlis macam Abe Muso di bawah:


Tuesday, December 16, 2008

Dah datang

Cuba korang dalami senario berikut:

Anda dibayar gaji RM2500 sebulan
Anda punya isteri suri rumah dan seorang bayi
Punya sebuah apartment, setiap bulan bayar RM700
Punya sebuah kereta Gen2, bulan-bulan bayar RM600

Tuan punya syarikat paksa anda bercuti 3 - 5 hari sebulan
Tolak dari cuti tahunan. Kalau dah habis, cuti tanpa gaji la
Gaji anda mengecut.
Nak bayar kereta, rumah, bil elektrik, makan lagi, susu anak, kalau ada insurans kena tolak lagi, etc....

Kuasa membeli pun mengucup. Itu tak boleh, ini tak boleh
Nak minum kopi oldtown pun dah tak boleh
McD pun kena hold dulu
Kena cut cost
Dah hilang sorang kuasa membeli
Impak dekat peniaga-peniaga
Keuntungan makin berkurang
Terus impak dekat petani, penternak, nelayan yang salurkan bahan-bahan mentah
Inflasi pun naik

Keadaan jadi makin parah
Duit jadi short
Terpaksa korbankan aset atau liabiliti yang ada
Start dengan kereta..
Lama-lama tak dapat nak bayar dah
Bank pun tarik balik kereta tu
Bank rugi
Sorang pelanggan hilang tak dapat nak bayar
Lama-lama bank pun tak dapat nak tahan
Belum tambah yang tak mampu bayar rumah lagi

Bayangkan jika ada sejuta rakyat Malaysia yang alami senario macam ni.
Apa akan jadi pada pekerja?
Apa akan jadi pada petani?
Apa akan jadi pada nelayan?
Apa akan jadi pada peniaga?
Apa akan jadi pada bank-bank?
Apa akan jadi pada developer?
Apa akan jadi pada investor?
Apa akan jadi pada Malaysia?
Anda tahu jawapannya?
...................










Bersedialah.....................

Saturday, December 13, 2008

Eidul Adha

Agak terlewat juga untuk aku post. Tak ada masa nak online dalam minggu ni. Balik je dari kampung terus masuk kerja dan off to Port Dickson, cuti-cuti Malaysia dengan rakan-rakan TIM.
Tahun ni pertama kali aku berkorban. Pada mulanya aku ingat dah terlewat untuk amik satu bahagian sebab dapat cuti pun dua hari sebelum raya. Mujur ayah aku dah book untuk aku awal-awal. Alhamdulillah berpeluang gak aku berkorban. Bertambah menarik dapat jumpa bandmates Dondunks. 1st time dapat kumpul semua. Kelantan semakin menarik. Kami pergi lepak kat tempat baru (aku rasalah) The Riverview oleh kerana tempatnya di tebing sungai Kelantan, ala-ala Gurney Drive kat Penang. Nama pun nak English, tak nak kalah..hahaha Nama diambil bersempena dengan nama hotel disitu, The Riverview Hotel. Kawan cakap tempat tu baru naik tiga bulan lepas. Kejap je jadi tarikan budok-budok Kelate. Tapi nampak macam tempat lepak mat kereta je..Kereta semua tak nak kalah. Apa-apapun, Salam Aidil Adha untuk semua..End...



Sunday, December 7, 2008

Pulang dengan menaiki Bas Tambahan

Malam gelap
Hujan gerimis
Bertukar lebat
Jalan raya sesak
Gerombolan manusia tak sabar pulang
Licin dibasahi air langit
Pasti terjadi potong memotong
Celah mencelah
Doakan segalanya selamat
Bas Tambahan,
tolonglah jangan gelojoh..
Orang tersayang sedang menunggu..

Rock The World 8: The same old story

Well, Rock the World is coming again. I'm not so excited to witness this big event as before. Most of the line up are still the same with the previous RTW. Maybe this is the formula for Jason Lo to attract local rock lovers to come; legends meet the biggest fan base meet the most promising bands. Is it the best formula? Where is Carburetor Dung? They are legend. Where is Second Combat? They have a strong fan base. Plague of Happiness? Most energetic live bands. Metal bands? No? What? Not approved? Damn. Sooooo boring...Same old story...But to whom supporting local scene, go out there and have fun!!

Here are the details:

When: 12pm, 20 December '08
Where: The Secret Garden, Stadium Merdeka, Kuala Lumpur
Tickets: RM25 (available at the venue and all Rock Corner, Music Valley, Tower Records and Extreme Outlets)

Lineup (Updated):
Estranged
One Buck Short
The Times
Pure Vibracions
Bunkface
Republic Of Brickfields
Butterfingers
Koffin Kanser
Zip Zieller
The Otherside Orchestra
Laila's Lounge
Revenge
They Will Kill Us All
Komplot
OAG
Upon Arrival

More detail, click here

Bands that I want them performing in KL

I read a post in Junk online where they ask for fans to choose who they want to see during the Sunburst KL 2009. This is one of the most happening music festival in Malaysia and you can't afford to miss it. But I didn't go the debut last year. sigh~~

Just wanna share with you guys who I want to see the most in Malaysia and really really really want to see them playing, or if I have a chance to travel abroad. Here is my Top 10 most wanted:

1 - Oasis
2 - Smashing Pumpkins
3 - Funeral for a Friend
4 - Radiohead
5 - Weezer
6 - Children of Bodom
7 - Coheed and Cambria
8 - Rage Against the Machine
9 - The Strokes
10 - Greenday

p/s: Mogwai is coming to KL this January 2009..wow!!

Wednesday, November 19, 2008

MLM: Hilang Kawan

Dah lama aku nak post tajuk nie. Mungkin ini masa yang sesuai untuk aku berkongsi pengalaman aku dengan MLM nie. Aku buka cerita ni pun, pasal aku nak sesiapa yang ikut blog aku ini tahu apa yang sebenarnya yang korang nak untuk hidup korang. Mungkin aku masih muda untuk berfikiran jauh dan kawan-kawan yang dah berpengalaman tahu la nak fikir.

Aku join satu company MLM ni, dan tak perlu aku sebut. Sesiapa yang rapat dengan aku tau la aku masuk yang mana. Time lepas grad, aku banyak cita-cita dan semuanya adalah cita-cita yang berhubung kait dengan perniagaan. Aku nak ada satu business aku sendiri dan boleh aku wariskan..peh, kencang..Time tu baru dapat keje dan kerja tu buat membuatkan aku dalam keadaan yang terumbang ambing, memang aku nak blah cepat-cepat sebab tak syok.sakit, penat, menyampah, macam-macam lagi. Lantas aku join, malas la nak cite panjang...

Dan sekarang, aku dah stop.....

Inilah cerita aku..Setelah berbulan-bulan aku gerak, tiba-tiba aku stop. Aku dah tak sanggup nak buat..call kawan-kawan, ajak diorg lepak minum, padahal nak amik kesempatan nak bercerita..Inila taktik-taktik popular diorang pakai tapi aku tak buat la ok..Kawan-kawan yang tak pernah bertegur pun terpaksa contact balik sebab desperate untuk cari downliner..Syukur jugak la aku tak sampai tahap ini lagi..

Benda yang paling aku takut adalah bila kawan-kawan mula lari dari kita disebabkan benda nie..dan ramai dikalangan kawan-kawan aku yang takut nak jawab call atau reply SMS kawan-kawan yang dah join..nak jumpa nanti, diorg try pujuk lagi..dengar cite-cite poyo mamat-mamat kaya buat diorg naik nyampah..uFcK..Memang aku takut..Semenjak aku join ni pun, aku x pernah lagi buat taktik-taktik sial macam ni sebab, aku tau apa akan jadi..Setahu aku, aku tak pernah bukak cerita kalau aku gi lepak ngan kawan-kawan..aku hanya bercerita jika ditanya sahaja..Benda ni memang boleh buat hilang kawan..kUcF..

Banyak benda yang aku memang tak bole blah bila join benda nie..Kau kena show-off, kena jadi poyo, angkuh, bongkak...FcKu..aku tak sanggup sebab itu bukan aku..aku memang menyampah bila aku pergi office MLM tu, dengar cite poyo, kononnya down-to-earth laa..lakonan je..dalam hati siapa tahu!!!orang bawah masuk, hati gembira laa!!!fkCu..

Ada seorang manager dekat company aku cakap, "Jika kita ingin berjaya dan dedicate hidup kita untuk kerja, ada 3 benda yang kita kena korbankan; Keluarga / Isteri dan anak-anak, Kawan, Hidup Kita"

Diantara kita ni, sanggup ke buat? Tak semua orang boleh buat. 100% aku sokong dengan kenyataan itu tapi aku tak sanggup, dalam konteks MLM ni la..

Pada satu tahap tu, aku mula terfikir..Adakah ini yang aku nak? Aku nak jadi kaya sangat ke? Berbaloi ke, kalau aku jadi kaya dengan buat ni, semua orang kat sekeliling yang rapat dengan aku lari? Aku enjoy dengan hidup aku sekarang..walaupun serabut dengan hutang keliling pinggang tapi aku sangat-sangat hargai hidup aku sekarang..lebih baik aku hidup macam nie..duit boleh buat kita lalai..dan aku agak tak terkawal bila ada duit banyak..aku tak mau oleh kerana duit, hidup aku hilang..kita bukan dimiliki oleh duit, kita milik Tuhan...

Sebab-sebab tu la aku stop..kerana itu bukan yang aku nak..itu bukan diri aku dan hidup aku bukan yang itu..Dulu aku agak kabur..sekarang aku sudah kembali ke realiti...friends, thanks for your support..maaf kalau aku pernah sakitkan hati..kepada kawan-kawan yang dah berjaya buat MLM tu, aku x pernah rasa dengki dengan korang..sebagai seorang kawan, aku bangga jika ramai kawan-kawan yang berjaya dalam hidup tak kira la kerja apa-apa pun..

So friends, korang fahamkan apa maksud aku? Fikirkanlah apa yang korang nak..tipu la, semua orang pun nak kaya tapi banyak lagi cara untuk kita jadi kaya..x payah la nak jadi kaya dengan join MLM..fcKu..

"Lebih baik jadi orang miskin daripada jadi kaya, sebab orang kaya takut jadi miskin"

Tuesday, November 11, 2008

Thursday, November 6, 2008

Photo Shooting and Picnic @ Kepong Recreation Park; Saturday Nov 8, 2008

Friends,

Mari memeriahkan sesi bergambar dan berpiknik di taman rekreasi Kepong Sabtu pagi jam 9am anjuran Incik Saifoel n d gang..Anda pasti x akan menyesal dengan hasil petikan gambar Incik Saifoel, dan dibantu oleh aku sendiri yang baru nak berjinak-jinak..hahahaha Sambil-sambil itu, kita berpiknik di kala matahari baru nak naik..wau!!pasti seronok!!!

Bagi mereka yang ingin turut serta, bawa bersama peralatan-peralatan yang sesuai dengan sesi bergambar ini; payung, selendang, bola angin, vespa, seluar kotak-kotak, layang-layang, etc..

Sebarang pertanyaan sila hubungi aku..

Ayuh Semua!!

Sunday, November 2, 2008

Tag, I'm it! huh~~

OK la Erna..Kesian kat ko xde orang layan..Disebabkan aku ni seorang kawan yang supportive, enjoy your reading about me..Cheers~~ State 15 weird things/ habits/ little known facts about yourself:-

1. Pernah sekali aku nyaris-nyaris dilanggar tren Komuter semasa aku fly sekolah..nak ko soromban lalu trek komuter..memang gile..nasib baik aku sempat lompat dari trek..

2. Time sekolah asrama dulu, desperate sgt nak balik rumah..taktik paling bingai sekali, titiskan air perahan tembakau ke mata..pernah jugak gi amik air mata membe yang memang kena sakit mata, calit kat mata sendiri.. Dapat la seminggu cuti..wihuuu!!!

3. Aku mungkin pemalu orangnya..tapi aku x malu nyanyi walaupun suara x sedap..lagi2 kalau time jamming..puas yang amat sgt..aku lebih prefer perkataan menyanyi itu ditukar kpd MELALAK

4. Pernah simpan gambar Datuk Siti Nurhaliza tanpa solekan (buruk gile) dalam wallet..kawan yang bagi, jadi aku simpan je la..hhahaha~~

5. Ya, aku seorang yang setia..hmmm...

6. Aku sgt lampi belajar bahasa Arab..dari form 1 sampai form 5 boleh dikatakan asyik fail..Tapi time PMR, aku dapat A..aku xtau kenapa, tapi aku sgt yakin bantuan dari Tuhan..sebab, time nak karang esei, aku sgt2 xtau nak tulis apa sampai aku menitis air mata..lalu aku pun doa punye doa, semacam dapat ilham..SPM cukup2 makan (time tu aku sgt2 rosak, xleh nak ditolong dah)

7. Tak boleh duduk dalam wad lama-lama, tak tahan dengan baunya yang semacam. Kalau tak, aku mula la menguap nak pitam..

8. Tak boleh duduk dengan kaki melunjur ke bawah, wajib lipat kaki atau kaki bersila atas kerusi..x selesa lah..

9. Mak ayah rakyat Kelate, tapi aku pelat kecek Kelate..kecek supo kelate sie..nate..aku malu sikit nak speaking depan orang Kelate..

10. Buah durian makan, tapi tempoyak x makan..

11. Suka diurut..damn good..

12. Cepat marah..kot..

13. Baru aku tau, aku x leh dengar cite-cite horror atau tgk gmbr or video yg horror..kan buat aku x selesa yang amat sangat..itupun kalu aku tumpukan perhatian yang amat sangat..kalu aku wat biasa je, xde apa laaaa..

14. Lauk kegemaran: ketam..kalau makan dengan nasi, ketam aku makan last2..ikan singgang cicah dengan budu + ulam-ulaman pon sodap...

15. Sukakan pantai dan laut..time kat USM dulu, selalu la gi lepak di pantai belakang rumah orang sebelum sampai ke Feringghi (blkg Paradise kot?)kat KL, xde port..kuciwa..

Dengan ini aku nak TAG cik Kirana dan encik Mizie dan encik Azman..Silakan..

P/s: Azam, ada berani ka??

Saturday, November 1, 2008

Bebas

Tak aku sangka, hampir 6 bulan aku kerja dengan kekurangan 'otak'. Aku guna perkataan 'otak' sebab 'otak' yang mencukupi akan memudahkan kerja aku/kami dan dapat menyebarkan tekanan dengan seimbang. Aku tak tau, dalam masa 6 bulan ni, berapa kali aku dapat bercuti. Jarang jugak la. Cuti sehari, terus masuk kerja balik. Dapat rehat sehari tu pun sebab ada orang yang sangat memahami situasi kitorang ni macam mana.

Apa yang aku nak sekarang hanyalah, PERCUTIAN!!

Dah lama aku tak pergi bercuti. Kali terakhir aku pergi Redang. Itupun bulan April lepas. Gila dah lama. Aku hanya nak bagi otak aku yang penat ni berehat. Lari dari suasana yang kusut. Mau rosak otak aku ni kalau terus-terusan diperah, tambah pulak sedut racun 20 batang sehari. Memang semakin mengecut la otak aku ni.

Apa yang aku nak sekarang hanyalah, duduk kat tepi pantai, hisap Surya yang dibiarkan saja dibibir, tangan sibuk memetik gitar kod asas C G Am F berulang-ulang, dan seorang manusia berkata-kata bahasa hati.......

Monday, October 27, 2008

Hidup Ini Indah

Pantai yang indah permai
Ombak menjalar ke jari-jari kaki
Pohon nyiur berdiri megah
Dibelai manja angin yang bersiol

Mencari matahari di hujung lautan
Masih tinggi di langit biru
Tegak kaku tidak berganjak
Sinar harapan semua hidupan

Metropolitan ciptaan manusia
Kota sarat dengan pemburu
Berkejaran mencari harta
Harta yang dimegah-megah
Hinggakan mata kabur menunggu buta
Buta bawa ke mati
Tinggalkan mereka, tinggalkan harta
Tidak kemana

Alangkah indah hidup ini
Hidup seperti si kecil
Tiada dosa untuk ditebus
Tiada apa untuk diburu
Tiada apa untuk dihisab

Wajah ceria menggamit suasana
Ditokok sinaran yang semakin berjauhan
Fikiran melayang dibuai kenangan
Ingin pulang di masa lampau
Yang indah dikenang-kenang
Tidak mahu luka lama berdarah kembali

Dunia terus berputar
Masa akan terus berdetik
Di mana hidup akan terdampar
Di mana jasad akan bersemadi

Sinaran makin kelam
Menghilang disebalik lautan luas
Merenung jauh mencari sisa-sisa cahaya
Mencari ketenangan yang sukar ditemui

Fikiran mulai berlabuh
Tiada suara, tiada kata
Tiada manusia, tiada kebisingan
Hanya ada aku, dan si dia

Tuesday, October 21, 2008

Revolusi '48: Sejarah @ Propaganda Politik

Malam tadi aku pergi nonton Revolusi '48 bersama seorang teman. Filem dokumentari yang merungkaikan cerita disebalik perjuangan Revolusioner di zaman darurat. Menarik, tetapi kurang padat. Walau apapun, aku tetap puas hati. Sekurang-kurangnya aku memahami perjuangan sebenar mereka yang diputar belitkan selama 60 tahun.

Agak menyedihkan kita, sebagai rakyat Malaysia disuap dengan fakta-fakta sejarah yang bertentangan. Aku lebih suka mengguna pakai perkataan propaganda, kerana ini semua hanyalah propaganda politik yang ingin menerapkan dalam pemikiran kita bahawa parti politik yang berhaluan kananlah yang memperjuangkan kemerdekaan, bukan haluan kiri. Bagaimana mereka ini tanam dalam otak kita, komunis itu pengganas dan pengacau dan perjuangan mereka berlandaskan kepada negara Soviet dan China. Sedih apabila aku mengetahui fakta sebenar.

Aku sangat sukakan sejarah. Tetapi aku sangat benci dengan sejarah Malaysia. Sejak dibangku sekolah lagi, sejarah Malaysia langsung tidak menarik minat aku. Fakta-faktanya seperti tidak 'pure'. Dan, kegilaan aku terhadap sejarah ini dibawa ke layar perak. Banyak filem-filem yang menceritakan sejarah atau berlandaskan kejadian sebenar dihidupkan kembali. The Patriot, Saving Private Ryan, Glory, Taekgukgi, Munich, Hotel Rwanda, Blood Diamond, Braveheart, antara filem-filem yang aku suka dan banyak lagi yang aku lupa dan tak dapat nak tulis. Dokumentari mengenai sejarah pun berlambak. Tonton sahaja History Channel, National Geographic atau Discovery.

Agak menyedihkan kerana aku rasa, negara Malaysia ini agak 'lack of history education'. Berapa banyak yang kita tahu. Berapa banyak dokumentari yang bermutu dihasilkan? Filem-filem? Dan adakah filem-filem seperti Bukit Kepong dan Leftenan Adnan berlandaskan sejarah yang benar? Bagi mereka yang tidak tahu, di zaman 1940an, Filem Negara Malaysia (FNM) yang ada sekarang adalah hasil daripada satu pertubuhan yang ditubuhkan penjajah British untuk menghasilkan propaganda kerajaan dalam menangani api kemarahan rakyat pada masa itu yang menyokong pejuang-pejuang berhaluan kiri yang inginkan kemerdekaan. Footage sejarah yang kita ada sekarang adalah saki-baki propaganda itu. Percaya atau tidak? Fakta-fakta sebenar, mungkin telah terkambus, hanya tersimpan bersama mereka yang masih hidup di zaman itu.

Aku hanya mahukan sesuatu yang baru. Aku mahukan negara ini menghasilkan filem-filem sejarah dengan lebih banyak dan berkualiti. Buatlah filem-filem mengenai kemerdekaan, pejuang-pejuang tanahair, rightist atau leftist. Bagi aku, semua ini sangat penting jika kita ingin menghargai sejarah Malaysia, seperti apa The Patriot atau Taekgukgi berikan kepuasan kepada aku dan aku percaya cerita-cerita seperti ini dapat menanam nasionalisme dalam diri. Aku sangat cemburu dengan cerita-cerita dari luar yang menarik dan sangat dibanggakan. Tolonglah, lambakan cerita Razak Medin membosankan aku. Sudah tiba masanya sejarah kita tidak disalahgunakan oleh mereka yang berkepentingan. Walau dimanapun mereka bermula , kiri atau kanan, mereka tetap pejuang dan pencinta tanahair, sanggup berkorban demi negara. Jangan diskriminasi mereka, kerana mereka tetap tersemat dalam lipatan sejarah negara kita, melainkan ia telah dimusnahkan...

Karutan:
Sedih filem tentang Chin Peng tak boleh tayang. Kalau buat filem tentang pejuang Sarawak, Rentap, pasti meletup!!

Monday, October 20, 2008

Jaga Diri Melati, Welcome Back Merah!

Siang tadi Melati telah selamat dihantar untuk sesi pembedahan. Kemungkinan hari Rabu Melati pulih. Aku harap doktor touch up elok2 sikit, jangan tinggalkan sebarang parut. Untuk tempoh 2 hari ini, kekasih lama, Merah akan menjadi awek kontrak aku. hehe Merah, aku merinduimu!!

Sebelum aku ketemu Melati dulu, jika tidak Merah akan dijual. Tapi Merah masih selamat, oleh kerana kulit baru yang striking tu. Haha Merah tinggal di rumah buat masa sekarang, abang ipar aku tak bawak ke Taiping sebab Merah kena overhaul, maklumlah umur dah lebih 10 tahun. Banyak kenangan indah bersama si Merah. Dialah teman aku masa study kat USM. Bape ribu kilometer dah dia bawa aku; KL-Penang-KL; Penang-Kelantan;Penang-Perlis;Penang-Perak;Penang-Kedah. Hampir setiap pelosok area Penang sudah aku pergi dengan Merah.

Merah ni agak popular jugak la kat USM dulu, setaraf dengan Asmida (Ali Setan) kot? hoh. Tiap-tiap kali ada gadis-gadis kat tepi jalan pasti kena hon. Tiap-tiap kali ada orang jalan-jalan tengah malam, pasti kena hon. Paling jahat pun kena sergah ngan budak-budak dalam kereta. hahaha Merah-merah, x pasal2 ko kena aim..keh3 Merah jugak banyak berjasa dekat penyewa-penyewa kat USM. Kalau takde kau, x dapat la aku side income..hahaha terima kasih!! Dan kalau kau takde, bertuah la aku nak gi kuliah. Hahaha Dan yang paling penting, kau banyak berjasa kepada aku dan teman-teman. Aku sangat menghargai kenangan bersama rakan-rakan disana. Rakan-rakan USM, korang masih ingat kereta bernombor WHY4361 ini???

Aku bersimpati dengan teman Merah yang telah diculik baru-baru ini. Aje, sedih mendengar berita itu. Sial sape culik awek ko!!

Merah, sebagai permulaan, mari kita pergi nonton Revolusi '48 di Annexe!!!

p/s: Missed those glory days in Penang............

Monday, October 13, 2008

Revolusi '48: Hidden History of Malayan Revolution

As per what i have posted earlier, this is a must see film, directed by Fahmi Reza who took the center stage after directing the award winning film, 10 Tahun Sebelum Merdeka. Go here for screening dates.

Watch 10 Tahun Sebelum Merdeka here

Wednesday, October 8, 2008

Emergency Festival @ The Annexe, CM: 16th to 25th Oct 2008

EMERGENCY FESTIVAL! Sebuah Darurat Dua Minggu is a 16-day explosion of histories, images, narratives and sounds from the first Malayan Emergency from 1948-1960. A Multi-Arts Festival featuring theater, exhibition, film screenings & daily interactive presentations.

All happening at The Annexe, Central Market, KL

Info, schedules and more: fiveartscentre.org

What is THE MALAYAN EMERGENCY?

“The Malayan Emergency was a state of emergency declared by the British colonial government of Malaya in 1948 and lifted in 1960, as well as an insurrection and guerrilla war fought between government forces and the Malayan National Liberation Army around the same period. The state of emergency entailed the revocation of many civil rights, the granting of special powers to the police, and other measures aimed at the suppression of left wing political movements, especially the Malayan Communist Party (MCP). The guerrilla war was part of the ongoing conflict between the MCP and other leftists, and the colonial establishment, starting shortly after the Japanese withdrawal in 1945 and extending to the signing of the peace treaty between the communists and the government of Malaya in December 1989.” - Read More: Here

Sources: Ricecooker Shop

Words from Kieng Meng:

Friends, this is an opportunity for you to know more about our country's history, apart from what have been told by our teachers back in the secondary school, or in BTN programs. Learn more about the stories of the left wings heroes who struggle for their beloved country. Lets cherish what have those unsung heroes done for the country.

p/s: Looking forward to watch Revolusi '48, a Fahmi Reza's documentary about the untold story of the Malayan Revolution during the Malayan Emergency, circa 1940s.

Saturday, October 4, 2008

Butterfingers vs Melodi

Tak tahu menahu aku pasal band legenda tanahair, Butterfingers ditemu ramah Melodi. Itupun aku tahu menerusi laman Butter. Haha, seronok ke abang Melodi dapat kenakan KEMBALI diorang? Seolah-olah temu ramah itu dibuat-buat supaya dapat mereka menebus KEMBALI maruah mereka yang tercalar dek kerna kemantapan legenda yang telah KEMBALI menyerang mereka yang sangat murah maruah mereka.

Ya, memang nampak jelas dan nyata dengan toma'ninahnya krew Melodi sengaja menyerang Loque dan rakan-rakan dengan soalan-soalan yang berbelit. Aku tidak faham, kenapa la mereka nie nak sangat kenakan diorang? Sakit sangat ke hati tu? Luka tak kering sampai ke sudah? Mungkin sekarang kita sudah boleh agak, bagaimana wartawan-wartawan Malaysia ni bekerja, ikut emosi atau profesionalisme yang dipegang. Nampak gaya, emosi memakan diri. Soalan-soalan bodoh diajukan. Soalan yang dijawab dengan penuh sarkastik. Hahaha


Ya, memang sungguh tajam bait-bait lirik yang dinukilkan dalam album terdahulu, Selamat Tinggal Dunia. Penuh dengan kontroversi, penuh dengan serangan tubi terhadap wartawan-wartawan Malaysia yang menjelikkan. Memang puas hati.
Hahaha~~

Ya, aku memang anti dengan dunia hiburan Malaysia. Menjelekkan, meloyakan, membebalkan, menjengkelkan, dan semua perkataan yang seangkatan dengannya. Ya, aku hanya akan dengar sahaja apa yang kawan-kawan nak cerita pasal gosip-gosip terbaru. Tapi maaf, aku x ambil port, dan aku hanya akan menjadi a good listener sahaja. So senang cerita, FUCK to Malaysian Mainstream Media.


Wartawan-wartawan Malaysia ni semuanya tak tau apa-apa pun. KONONnya wartawan hiburan, tapi tak tau langsung apa yang diorang buat. Fahaman tentang seni pun tak tau. Aku rasa wartawan hiburan kita masih lagi bebal. Bebal dengan ilmu, istilah dan pemahamannya. Wartawan hiburan di Malaysia begitu dangkal sekali!! Macam tak pernak pulak buat assignment kat universiti. Seolah-olah tak pernah buat research/study. Kerja seni mereka, hanya ada satu, melaporkan cerita-cerita glamour dan gosip!!! Siapa bercinta, siapa bergaduh dengan siapa, itu je. Style mami jarum Razak Medin bolehlah. Cerita yang dapat dijual untuk meraih keuntungan berganda-ganda. Kapitalis Durjana!!

Monday, September 29, 2008

Kekasihku ditimpa Kemalangan

Baru pulang dari kerja. 2 hari lagi raya. Esok pulang ke kampung. Jauh perjalanan. Jam ditangan menunjukkan pukul 7.45 pagi. Kekasihku, Melati dilanda kemalangan. Manusia empat mata tidak perasan kekasihku sedang menyusuri jalanan. Manusia empat mata itu reverse lalu menempelak Melati. Sudahlah ada empat mata, tak nampak-nampak lagi????!!!!!!

Haihh...Malang nasib aku..Malang nasib Melati..Baru saja bercinta hampir 6 bulan..Begini nasib kau..

Sedih..
Kecewa..
Geram..
Marah..
Akhirnya aku...Pasrah...

Hancur lebur mood Raya aku..Baru niat dihati ingin membawa Melati berjumpa orang-orang kampung. Tidak sempurna Raya aku. Raya yang tiada erti.

Aku tak mau beraya!!!

Melatiku...


Melatiku...


Melatiku~~

Wednesday, September 24, 2008

Lailatul Qadar

Indah jika kita dapat menemui malam yang bersamaan dengan seribu malam ini. Alangkah indah jika kita dapat merasai kedatangan malam yang penuh barakah ini. Malam yang tiada hijab antara hamba kerdil dengan Tuhannya. Tiada penghalang antara mereka. Komunikasi secara terus dengan penciptanya.

Pulang ke rumah awal, kerana sudah lama tidak pulang berbuka dengan keluarga. Terasa suram jika satu hari tidak dapat berbuka bersama mereka. Mujurlah punya rakan-rakan yang memberikan suasana ceria dikala berduka.

Jam 3 pagi, ayah dan ibu mengejut kami sekeluarga seperti mahu runtuh rumah. Kejutan seperti terjadi kebakaran atau ribut yang melanda. Ayah mengatakan dia dapat merasai kedatangan Malam istimewa yang hanya muncul setahun sekali. Tidak putus-putus ayah menelefon orang-orang di kampung, berkongsi berita dengan nenek, pakcik dan makcik dan saudara mara yang lain. Aku masih lagi mamai, ingatkan sudah sampai waktu bersahur, lalu kucapai kain pelikat lantas terus ke dapur lalu duduk di meja makan. Tapi pelik, mengapa masih bergelap? Boleh tahan bengong aku ni. Haih..Ibu memanggil-manggil dan berkata, "Jangan lepaskan peluang, tak selalu boleh jumpa. Buat solat tahajud, dan berdoa meminta pengampunanNya."

Tergamam seketika. Jujur aku katakan, sudah lama aku tidak bangun ditengah malam untuk bermunajat semenjak tamat pengajian di SMAP Labu. Teruja seketika.

Indah....


Indah jika aku dapat merasai bagaimana rasanya menyambut kedatangan Lailatul Qadar seperti yang ayahku rasa. Tidak pernah terdetik dihati perasaan musykil dengan kata-kata ayah. Moga-moga usaha kami ini sampai terus ke HadratNya. Moga-moga kehadirannya adalah nyata pada malam itu. InsyaAllah.

Saturday, September 20, 2008

Anjing dengan Kucing

Baru sudah merosakkan paru-paru diluar rumah. Inilah kerja aku dikala malam jika dirumah, keluar senyap-senyap seperti pencuri, gulungan rokok dibibir, secawan air ditangan. Beginilah nasib anak yang tidak mendapat lesen daripada orang tua. Bagus juga, baru ada thrill!!

Tatkala 50 jenis racun meresap masuk kedalam paru-paru, terlihat segerombolan anjing-anjing jalanan berlari sakan mengejar seekor kucing diluar pagar rumah. Wahh!! Seronok sungguh!!! Bertempik aku dalam hati memberi sokongan kepada anjing-anjing jalanan itu. Apakan daya, tubuh besar anjing-anjing itu membantutkan pengejaran setelah kucing itu menyelinap masuk ke celah-celah pintu pagar rumah sebelah. Riuh rendah sebentar dek kerna tempikan anjing-anjing yang kecewa. Tapi perjuangan masih belum selesai, mereka cuba mencari lubang untuk masuk kedalam. Sekali lagi, tubuh besar mereka menjadi penghalang. Mau saja aku keluar dan membaling batu keatas mereka. Apakan daya, aku seorang, mereka ramai!!!Kecut perut juga aku. Lalu anjing-anjing itu mengerumuni pintu pagar sambil bertempik liar. Dilihat disebelah dalam, kucing itu menjilat-jilat kakinya, seperti mengejek gerombolan anjing diluar. Tergelak aku melihat senario itu. Damn, kalau la aku bawa telefon bimbit tadi, boleh aku rakamkan detik-detik ini. Sungguh lucu.

Teringat aku kepada Uncle. Ceritanya ada sedikit persamaan. Kumpulan-kumpulan yang bertaring tidak henti-henti mengejar Uncle. Parang, sabit, traktor, pembajak, semuanya dibawa bersama. Orang yang diserang hanya seorang. Macam cerita Hindustan. Pelik. Bukannya tentera Rom yang diserang. Seorang insan kerdil, tidak bermukjizat, tiada ilmu hitam, tiada tongkat sihir, yang ada hanya pegangan kepada dua sumber yang diajar Nabi. Mereka yang disekeliling hanya mampu melihat. Ingin hulurkan pertolongan, takut ditetak. Mereka ramai. Ingin menghunuskan pedang, takut dihumban ke bilik kecil. Mereka ramai. Bercakap dan menulis pun, ditikam juga!!

Apa yang dapat kita lakukan, panjatkan doa ke Hadrat Ilahi, moga-moga Uncle selamat dan berharap Uncle tidak gugur selagi Matahari tidak terbit dari Barat.

Cahaya itu semakin hampir. Bersabarlah~~~

Friday, September 19, 2008

Mereka kata Bilik Kecil itu harus dirobohkan

Minggu ini penuh dengan cerita
Cerita yang merungsingkan ramai orang
Isteri kehilangan suami
Suami kehilangan isteri

Mereka diambil orang yang tidak dikenali
Orang dibawah jagaan Tuan Besar
Orang yang hanya memberi jawapan, "Ai aiii Cip!!!"
Mereka itu berhati kering
Kepala hotak dah dibasuh sampai bersih

Anak terpinga-pinga
Dimana ibu mereka
Dimana bapa mereka
Ibu sudah rungsing, pembajak duit sudah tiada
Susu anak, belanja sekolah anak, lampin anak sudah kekeringan
Harap-harap masih ada simpanan dibawah bantal

Satu persatu dibawa masuk ke bilik kecil
Bilik kecil yang dibina berabad sudah
Tiada sewaan, tiada bil air, tiada bil elektrik
Semuanya percuma

Tapi mereka yang dihumban lebih rela menghinap dikaki lima
Bermalam bersama perumah tegar yang berkeliaran
Tidak seperti dibilik kecil itu
Ditelanjang, dipukul, diterajang, dirembat

Mereka kata bilik kecil itu harus dirobohkan
Bilik kecil itu sudah cukup melukakan hati ramai orang
Bilik kecil itu hanya untuk babi-babi yang memakan tahi
Mereka manusia, tidak sama seperti babi-babi itu

Mereka kata bilik kecil itu harus dirobohkan
Bakar bilik kecil itu sampai hangus
Tinggalkan kenangan yang tidak seberapa indah itu
Jangan dikenang-kenang lagi
Bakar, bakar, dan bakar lagi

Wednesday, September 17, 2008

HALAMAK!!!

Bingai, aku TERkorek hidong tadi..huii~~

Mamai sangat bangun dari tido tadi..huii~~

X sengaja x apa kan??huii~~

Tuesday, September 16, 2008

The Origin of the F-Word

Ada sesape pernah terfikir dari mana datangnya perkataan paling popular dekad ini, iaitu the F-word? Bacalah artikel dibawah ini..Enjoy..

Variant #1:Email example contributed by T. McInnis, 22 March 2001:

In ancient England a person could not have sex unless you had consent of the King (unless you were in the Royal Family). When anyone wanted to have a baby, they got consent of the King, the King gave them a placard that they hung on their door while they were having sex. The placard had F.*.*.*. (Fornication Under Consent of the King) on it. Now you know where that came from.

Variant #2:From a Usenet posting, 1 November 1990:

The word fuck comes from colonial times, when someone would be punished for 'prostitution' It was an acronym for the words

'For Unlawful Carnal Knowledge'

FUCK was written on the stocks that held these criminals because For Unlawful Carnal Knowledge was too long to go on the stocks.


Variant #3:From a Usenet posting, 12 October 1990:

I always heard that "F.U.C.K." originated in the 1800's in London, when they used to charge prostitutes "For Unlawful Carnal Knowledge". So officer got sick and tired of writing those, um, lessee, 26 characters, not including spaces, so it got abbreviated FUCK and stuck.

The word did not originate as an acronym. It crept, fully formed, into the English language from Dutch or Low German around the 15th century (it's impossible to say precisely when because so little documentary evidence exists, probably due to the fact that the word was so taboo throughout its early history that people were afraid to write it down). The American Heritage Dictionary says its first known occurrence in English literature was in the satirical poem "Flen, Flyss" (c.1500), where it was not only disguised as a Latin word but encrypted - gxddbov - which has been deciphered as fuccant, pseudo-Latin for "they fuck.

According to Sheidlower, the earliest claims in print of supposed acronymic origins for the F-word appeared during the 1960s. An underground newspaper called the East Village Other published this version in 1967:

It's not commonly known that the word "fuck" originated as a medical diagnostic notation on the documests of soldiers in the British Imperial Army. When a soldier reported sick and was found to have V.D., the abbreviation F.U.C.K. was stamped on his documents. It was short for "Found Under Carnal Knowledge."

This article taken from
urbanlegends

Learn how to use this word from the video below

Monday, September 15, 2008

Dua Hari Makan Kambing

Seronok apabila dapat berbuka beramai-ramai, tak kiralah bersama keluarga atau sahabat. Hari minggu lepas aku gelar sebagai Hari Terbuka Pak Arab kerana untuk dua hari berturut-turut aku berbuka puasa dengan makanan Arab. Jaid Jaidan!! hehhe~~

Hari Pertama: Muzium Kesenian Islam

Pada hari Sabtu kami sekeluarga berbuka di Muzium Kesenian Islam berdekatan dengan Masjid Negara. Keluarga aku ni bolehlah dikatakan peminat setia makanan Arab, sebab itulah aku pilih tempat ini. Meleleh juga apabila melihat juadah yang disusun rapi diatas meja. Ayam belanda panggang, ikan salmon, nasi kouzi, kebab, shawerma, shourba, etc.. Dah la sampai awal, 6.30 petang dah sampai!!!Hampir 45 minit melihat aja makanan-makanan tu..
Seksa~~

Makanannya boleh tahan, lebih-lebih lagi masakan stew (aku tak tau sangat bab-bab masakan nie..aku rasa memang betul daging lembu stew, kuah cair kemerah-merahan)..sempat aku meratah 3 kali..

Harga: RM69 nett per pax
Tempat: Muzium Kesenian Islam
Overall Rating: 3 kudos out of 5


Ayam Belanda Panggang tangkap leleh


Kouzi dan Appetizer


Kouzi



Hirisan Ikan Salmon, Daging Panggang, Ayam Belanda, dan Kambing


Si Manis Alya


Hari Kedua: Maghreb Restaurant

Hari kedua pula berbuka bersama rakan-rakan dari zaman Matrik KKCS. Tempat ini adalah salah satu tempat kesukaan. Tempat ini menyediakan makanan tradisional Maghribi, tapi tak jauh beza dengan negara-negara lain..Macam biasa, kalau dah namanya makan makanan Arab, mestila nak kena makan Kambing. Memang kalau pergi mana-mana makanan Arab pon, tak sah kalau tak makan Kambing...kalau tak makan, macam tak lengkap lah..Kawan-kawan dah berbisik dah, "Kie, apa yang best kat sini? Lauk buffet tak banyak pon."
"Ko jangan tengok benda lain, fokus dekat Kambing tu, nasi pun tarbaik", jawabku..
"Baiklah!!" jawab mereka..

Seperti yang aku jangka, setelah habis melahap segala jenis lauk-pauk, senyuman puas terukir.."Kambing Terbaik!!" laung seorang sahabat..

Sedikit kecewa, mereka tidak top-up lauk-pauk yang habis..Ada yang merungut tak sempat nak makan Kebab dan daging panggang. Pak Arab itu menerangkan, dah 5 set mereka top-up...so, nasiblah..

Sedikit pengajaran, jangan datang untuk berbuka disini..anda pasti kecewa kerana sangat-sangat limited, dan perlu berkejaran dengan masa, takut-takut lauk habis..damn..

Habis saja buffet, kami lepak diluar pula melayan 2 dapur Sheeshaa dan 3 teko Shai, Teh Arab..Layan...2 jam kami sedut, hembus, sedut, hembus, tuang Shai, taruk gula, kacau dan diulang 6 hingga 7 kali..Kawan-kawan sudah sembam minum Shai..Pulang~~

Harga: RM30 nett per pax
Tempat: Maghreb Restaurant, Jalan Damai
Overall Rating: 2 kudos out of 5 (disebabkan mereka tak top-up lauk!!!huh!!!)





Wajah sembam layan Shai




p/s: Pergi ke Ar-Rawsya, Jalan Damai (makanan Beirut tak silap) tempat lain yang mereka boleh cuba makanan Arab

Races/Religious Joke

Yes, it would be funny if we consider it as an entertainment.
Yes, it would be funny that sometime it would makes us laugh like a stoner.
As per what the performer a.k.a the story teller in the clip below says, "No races joke. You can't tell jokes like that, it'll offense people".
Perhaps, he means it.
But, is it appropriate to make religious a laughable thing?

Nowadays, Muslim got a negative perception from the West as the counter terrorist act being a global agenda, and the central figure is the Muslims.
They even have no respect to Islam anymore.
Are you happy????

Get Up, Stand Up, Stand Up For Your Right


Achmet the Dead Terrorist

Sunday, September 14, 2008

Datangnya dari....

Tempoh hari, seorang sahabat menghantar Pesanan Ringkas kepadaku,

"Why you look so happy these past two days? Is there someone brighten up ur life??"

Balasku, "haaah? Look happy? Hmmm biasa je..nothing la"

Bila ku fikirkan kembali, aku tidak tahu itu jawapan aku yang sebenar...
...................
...................
.......Abaikan......

Saturday, September 6, 2008

Pencarian


1. "Guano budok tu?"

"Tokse"

2. "Hok tu?"

"Tak mau"

3. "Hok dok ngaji Amarika tu?"

"Tak mmbohh"

4. "Anok si Polan si Polan?"

"Nanak"

5. "Anok si Tolan si Tolan?"

"No No No"

6. "Yang duduk sebelah tu tak berkenan?"

"Hish..dekat sangat..tak berkembang"

7. "Sepupu dok kampung tu?"

"Tak leh..dapat anak lampi nnt"

8. "Hok dok ngaji Doktor di Endon tu?"

"Lambat plak nak tunggu habis ngaji"

9. "Hish memilih sungguh!!"

"lalalala~~~"


Pencarian diteruskan....

Cheers~~

Thursday, September 4, 2008

Kehebatan Hikmah Berpuasa

"Mana kita nak makan nie..isk3"

Itulah SMS pertama aku hantarkan kpd seorg rakan di tempat kerja setelah azan berkemundang sambil menelan dan menikmati kemanisan buah tamar yang diberikan seorang Operator (selepas ini akan ditulis dgn PO shj)..merasalah juga kemanisan dlm kepahitan..

Tahun ini adalah tahun ke-2 aku berpuasa di tempat kerja..bekerja di sebuah syarikat pengeluaran merupakan cabaran besar..aku masih mentah pada ketika itu..semuanya kata-kata rakan-rakan yang berpengalaman, aku pun makan bulat-bulat..dan, terbukti..memang benar..

Bekerja disini, perlukan pengorbanan yang tinggi; ego perlu dibuang; lakukan tugas seikhlas yang mungkin, supaya kita tidak cepat menjadi seorang yang 'loser'!!
Dan cabaran yang paling hebat adalah pada bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini..

Soalan: Apakah hikmah-hikmah berpuasa?

Jawapan: Salah satu hikmah berpuasa ialah kita berpeluang merasai pahit getir kehidupan seorang yang kurang bernasib baik dari segi kemampuan untuk mendapatkan sesuap nasi, tidak ada pendapatan atau yang daif (ringkasnya)..

Dengan berpuasalah baru kita dapat merasai bagaimana kehiudpan seorang yang daif, tidak berkemampuan untuk makan dan minum, bahkan ada yang terpaksa mengikat perut selama hampir 7 hari atau lebih...Bayangkan bagaimana jika dia sudah mempunyai keluarga, anak-anak kecil yang perlu diberi makan hari-hari..

Sayu....

Semalam adalah hari pertama dlm tahun ini aku berbuka di kilang..tersangat2 serabut..semasa dalam perjalanan, dah terpikir2, camne aku nak berbuka nie???

Kami diberikan tugas untuk menjaga PO2 semasa berbuka..aku diletakkan ditempat yang jauh dari kawasan jajahan..tak pe lah..terus ku ke sana..

Mereka diberikan masa selama 10 minit untuk berbuka, lantas terus masuk kerja balik..wau!!!sounds like cruel, right? apa nak wat..bertindak mengikut arahan...hait..

Masalah timbul..makanan tidak cukup..6 org tidak dapat tamar dan kuih utk berbuka..

Sayu..


"Tak pe la kak...akak kongsi la ngan kawan2 dulu..esok saya try dapatkan lebih.." jawabku..

Kedengaran suara sayup ditepi koridor,

"Takpe la..ada lagi yang susah dari kita..mkn je la apa yg ada..kurang-kurang kita ada mknn..alhamdulillah.."

Sayu..

Mungkin cerita ini simple..tapi kehebatan berpuasa itu dapat kita rasai..

Kadang-kadang, kita terlupa apa yang kita ada sekarang..tidak semuanya kekal..cubalah hayati apa yang terkandung disebalik apa yang kita tempuhi selama ini..punya byk cerita tersirat..

Pada awalnya, aku berat juga utk dtg awal, menjadi sang keparat penuang air utk PO2 yang sgt dimanjakan..maaf, tapi itulah isi hati pada awalnya..mungkin kerana pengalaman dari tahun lepas yang masih tersimpan segar dalam kotak ingatan..tapi..aku cuba utk menjalankan tugas dengan seikhlas mungkin..aku tidak boleh katakan ikhlas dengan kata-kata, kerana keikhlasan itu akan hilang jika dipertuturkan..Allah sahaja yang tahu...

Dengan itulah baru aku dapat merasai segala kesusahan seorang daif, fakir miskin apabila berlapar sepanjang hari..ini bukanlah pengalaman pertama, beberapa kali juga pernah alami nasib kurang baik semasa berpuasa..

Sebak juga bila dengar azan, x dapat berbuka terus sbb makanan pon xde..mujur kakak PO tu prihatin lantas berikan sebutir tamar kepada Encik Supervisor yang penyayang nie..atau mungkin aku nampak sweet..hmm mungkin gak..ehem3..Selalunya, mknn dah terbentang depan mata..tunggu baca doa je, dan, BALUN!!!

Tolaklah ketepi kemahuan diri..
Tolaklah ketepi egois seorg manusia..
Prihatin dengan nasib orang lain..
Lakukan ini untuk orang yang dibawah jagaan kita..

Bak kata ibuku,

"Ingat-ingatlah pada orang susah, kita wajib membantu mereka kerana kita mampu"

Terima kasih ibu

p/s: tak salah kan kita perasan kita sweet? lalalalala~~~

Cheers~~

Tuesday, September 2, 2008

BASTA MIRACLE's Gathering 2008: Bowling Tournament @ The Mines 09/08/08

Maaf atas kelewatan posting..dlm friendster pon x di update lagi..tgk la serba sedikit gambar semasa main bowling bulan lepas..

cheers~~
















link-link berkaitan:

munir's flickr
Friendster's Group

Thursday, August 28, 2008

God Save Mr. Clean

God save Mr. Clean
His facist regime
They made you a moron
Potential h-bomb

God save Mr. Clean
They ain't no human being
There's no future
In Malaysia's dreaming

Don't be told what you want
Don't be told what you need
There's no future, no future
No future for you

God save Mr. Clean
We mean it man
We love our Mr. Clean
God saves

God save Mr. Clean
'Cos those tourists are money
And our figure head
Is not what he seems

Oh God save history
God save your mad parade
Oh My God have mercy
All crimes are paid

When there's no future
How can there be sin
We're the flowers in the dustbin
We're the poison in the human machine
we're the future, your future

God save Mr. Clean
We mean it man
We love our Mr. Clean
God saves

God save Mr. Clean
We mean it man
And there's no future
In Malaysia's dreaming

No future (x3)
For you
No future (x3)
For me
No future (x3)
For you
No future, no future
For you

Kieng Meng

(modified lyric taken from Sex Pistols' God Save The Queen)

Tuesday, August 26, 2008

Welcome Aboard

Dear all,

Welcome to my blog. It's still under construction but it may takes your head towards this blog, ait mate?? hahaha

So please, stay around, do not go anywhere, bookmark this page as one of your favourite link.

Cheers~~