Tuesday, October 5, 2010

Bos dan Anjing

***
Ya, aku setuju kalau orang kata orang macam kita kerja makan gaji ni keje macam anjing..
Jadi orang suruhan..

Ada kebenarannya juga..Sebab, ye lah, takkan la nak melawan plak..Naya kita..gaji takkan naik-naik..

Tapi aku cukup tak bole terima kalau orang bagi alasan untuk benti kerja sebab kita dipergunakan oleh bos atau management..Ya, aku selalu kena remark ni kat kilang kicap aku sebab diorang nampak macam aku dipergunakan..

Hei, come on..Aku nak tanya, keje apa yang kau rasa kita tak dipergunakan?

Selagi kita kerja di bawah orang, selagi tu la kita memang dipergunakan..Orang macam ni, tidak berpijak di bumi yang nyata..Pusing-pusing company lain pun, banyak mana tempat kau pergi pun kau tetap dipergunakan..Itulah hukum kapitalis..

Kecuali bukak bisnes..Baru korang tau apa itu hukum kapitalis..saling mempergunakan..

Ngok..

***

3 comments:

NO SUPrises said...

xpe...xlama lagi boleh brenti bukak bisnes sendiri, anak arwah sosilawati pun belum kahwin, bleh cucuk line

Kieng Meng said...

sosilawati berada dlm list pencarian..tapi kena create produk sendiri dulu..

Erna said...

btw shauqi..my 2 cents. masa kat kilang kicap mmg aku rasa sgt diperguna & di perAnjingkan.. case kau aku tak tau tp kat sini aku rasa lebih tenang. ;P