Friday, March 6, 2009

Al-fatihah

70% rakyat Asia mempunyai faktor ketakutan terhadap doktor gigi, ini menurut rancangan Fear Factor, dan mungkin aku termasuk dalam kumpulan ini. Aku tidak pernah cabut gigi dekat klinik. Semenjak aku kecil seawal umur 5 tahun lagi aku memang cabut gigi dengan tangan aku sendiri, menggunakan teknik goyang sikit-sikit lama-lama tercabut dengan sendiri. Ini memang ajaran mak aku. No wonder gigi aku kemas, ada jugak doktor yang geram..ya, memang betul..

Hari ini aku nekad nak cabut gigi geraham, dua-dua belah. Sudah beberapa hari aku bergelumang dengan perasaan tak tahu nak buat keputusan seperti novel The Road Not Taken. Seperti yang kita tahu, gigi geraham gigi yang besar, akarnya panjang. Nauzubillah..Seperti yang aku jangka, doktor cakap, "Inalillah, memang tak dapat diselamatkan. Tapi berita gembiranya, geraham ni geraham bongsu". Katanya itu ada la sikit buat aku rasa lega, alahhh, bongsu, mesti la kecik cinonet.

Agak ngeri jugak, masa dia nak tarik gigi aku tu, dia siap pasang kekuda, sebelah kaki dia letak atas kerusi tempat aku duduk tu. Dalam hati aku cakap tolong la jangan ganas sangat. Dan kepala aku memang tak boleh duduk diam bergegar bagai nak mampus masa dia pulas keluar gigi sampaikan pembantu terpaksa pegang kepala aku. Aku memang cuak gila, aku genggam tangan aku sambil sebelah tangan lagi terkapai-kapai mencari benda yang boleh aku pegang, dan aku tak perasan aku terpegang lengan pembantu perempuan tu sampai selesai. Huhuuhu malu aku..Rasa macam perempuan nak bersalin. lalalaalalala

Nah, hadiah untuk semua. Al-fatihah...

11 comments:

candylips_izy said...

eee..
abam..
no wonder la beria nk cabut..
haish...
jg gigi kamu elok2 yerp..
kurang2kanla perasap paru2 tuh..

ini nasehat kerna aku sayang kamoo..
=)

Kieng Meng said...

makasih.. =)

terkejut gak gigi tu teruk gila...no wonder la terseksa hampir setahun...

sila jaga kesihatan gigi anda lebih2 lagi gigi geraham bongsu yg paling hujung..disitu makhluk perosak berkumpul dgn gumbira..

MissZahrah said...

haha...lucu banget sih ceritamu...tp sempat gk angkat bakul menyatakn gigimu "kemas" n ada gk doktor yg "geram"....hahhah...tp teruk sgtla gigimu ituuu...ni misti gara2 kopi yg slalu kamu minum....tambahan pula dgn rokok yg kamu isap ituuu...

abubakr said...

nih gigi ker hape??
yakssss....!!!

MissZahrah said...

jikalau tahu tidak mengapa...... =)

MissZahrah said...

urm...agak2la ye, pembantu perempuan tu ada x dlm lingkungan 40-an..?? =p

Kieng Meng said...

sori,x main 40...20, main..

MissZahrah said...

hehe...ala..xngaku la pulak...hukkk...

Erna Masfiza said...

yg warna hitam2 tu apa..? eeuuuuuuuu...

elhamFaiz said...

tu la ko, ske sgt isap okok.gigi sbijik cam iklan kat kotak dunhill.ade makne 2..

Kieng Meng said...

ooo kutuk aku..cer ko cek gigi ko tu..